Síguenos F Y T I T R

Explorant la Menorca prehistòrica amb els alumnes de P5

Dijous de la setmana passada vam anar d'excursió a la Torre d'en Galmés i a la naveta des Tudons amb la classe del Peix Espasa del CEIP Margalida Florit de Ciutadella

| Ciutadella |

Feia un sol radiant i el cel net i blau anunciava la imminent arribada de la primavera. Dijous de la setmana passada vam acompanyar els fillets i les filletes de la classe del Peix Espasa de l'escola Margalida Florit a la Torre d'en Galmés i a la naveta des Tudons; una excursió força interessant de descoberta que tots vam gaudir molt i que s'emmarca en el projecte en què el grup participa enguany, Explorant la Menorc@ Prehistòrica, juntament amb altres nou grups classe de l'Illa. Enguany es duu a terme la segona edició d'aquest projecte adreçat a alumnes d'Infantil (P5) i de Primària que organitza el CEP i que pretén ser una invitació a treballar la prehistòria menorquina a través de la col·laboració entre les diferents escoles participants, tot fomentant l'ús de les tecnologies de la informació i comunicació i el treball cooperatiu entre els infants. Un treball d'investigació que compta amb un personatge de referència, en Tariq, un arqueòleg egipci que els demana ajuda per descobrir com l'Imhotep, una petita estàtua de bronze d'una divinitat egípcia va arribar a la nostra Illa. No cal dir que la investigació dels alumnes dóna peu a la descoberta i coneixement de l'entorn natural i social dels nostres avantpassats talaiòtics. Els alumnes aprenen de manera divertida a reconèixer els principals monuments de l'època talaiòtica i la funció que tenien. Descobreixen els aliments provinents de l'agricultura i la ramaderia del passat, els oficis de l'època prehistòrica, com s'elaboraven els utensilis i les eines de la vida quotidiana i també els costums i les maneres d'intercanviar productes (permutes, intercanvis...) quan encara no existia la moneda.
Aquesta investigació, durant tot el curs, es fa a través de diferents webquest que permeten fomentar l'ús d'habilitats cognitives i el treball col·laboratiu. Com a eina de comunicació i d'intercanvi d'informació i de materials entre les diferents escoles s'utilitzen els blogs, que permeten publicar i així compartir diferents continguts a la xarxa. En Tariq també té un blog personal per a poder estar en contacte amb els seus ajudants i resoldre qualsevol dubte que sorgeixi durant el procés d'investigació dels alumnes.
L'excursió
Vam partir de bon matí de l'escola amb un autobús, directes cap a la Torre d'en Galmés, al terme municipal d'Alaior. Per arribar al poblat vam haver de caminar una mica i ja en la distància, els talaiots, ens donaren la benvinguda sobresortint del paisatge. Els fillets i les filletes conversaven sobre el que anàvem a veure i ens vam adonar tot d'una que estàvem entre autèntics petits grans experts. A l'entrada del poblat ens esperava l'arqueòloga Sílvia Villalonga, que ens va fer de guia i ens va explicar durant tot el recorregut les dades més rellevants, els usos de cada espai i les curiositats més destacades.
Passejant per la Torre d'en Galmés la primera aturada la vam fer per observar un tram de muralla que encara es conserva, construïda per protegir la zona nord del poblat. Els alumnes van entendre perfectament per què servia la muralla. La idea de ser atacat i la necessitat de defensar-se va donar peu a tot tipus de comentaris.
Davant dels tres talaiots del poblat, des dels quals els nostres avantpassats tenien una panoràmica privilegiada de l'entorn i de la costa sud de Menorca, na Sílvia ens va explicar els diferents tipus que existeixen, de qualsevol manera, tots són estructures defensives i de control del territori. Al recinte de la taula, l'animació dels alumnes es va fer més que evident, ja que és darrere una de les columnes que es va trobar la figura d'Imhotep, que tant li interessa a Tariq i que provenia d'Egipte. Na Sílvia ens va explicar que la pedra superior de la taula va caure i que per açò no sembla una taula com les altres que puguem tenir en ment. Una de les curiositats més rellevants és que en època romana, aquesta pedra superior, ja descol·locada, va servir de tomba. És per açò que s'observa una mossa més profunda del que és habitual. Seguint el recorregut i baixant pel turó vam observar amb curiositat el sistema de recollida d'aigües del poblat, un dels més complexos que s'ha trobat fins avui. Es distingeixen clarament tres cisternes excavades a la roca amb forma de pera unides per canals de distribució. La magnitud de l'estructura fa pensar als arqueòlegs que l'aprofitament de l'aigua es feia de forma comunitària.
Llavors va ser quan vam arribar al que es coneix com a Cercle Cartailhac; de la zona en destaca una gran casa circular amb accés en forma de passadís porticat. També l'estructura de combustió que conté una llar per rostir o fumar aliments, i el graner en forma de sala hipòstila adossada a la casa, que és un recinte cobert amb set grans lloses i que hauria pogut servir tant d'estable com de magatzem. Tal vegada és per la sonoritat de la paraula, qui sap?, la qüestió és que bona part dels alumnes esperava amb interès i emoció l'estada a la sala hipòstila. Per acabar vam tenir oportunitat de veure i entrar a una altra de les cases del poblat. Una casa circular de 14 metres de diàmetre amb un pati central, amb cuina, llocs de descans, espai per teixir i magatzem, entre altres.
Ens vam acomiadar de na Sílvia, que abans d'anar-se'n ens va explicar que es calcula que hi van arribar a viure un miler de persones al poblat. El matí avançava i abans de partir cap a ponent una altra vegada, vam aprofitar per compartir el berenar, descansar, jugar i conversar una estona deliciosa davall el cel blau immens.
Abans de dirigir-nos de nou cap a l'escola, l'autobús va fer aturada a la naveta des Tudons. La visita a la naveta va completar l'excursió, ja que vam poder observar amb deteniment una de les construccions funeràries amb més fama de la prehistòria de Menorca. Els alumnes van comentar que estava molt ben construïda. Ens vam fixar en la mida de les pedres, comparant-la amb l'alçada dels fillets i les filletes i com no podia ser d'altra manera, vam recordar la llegenda que explica per què a la naveta des Tudons li manca una pedra a la part superior. Després de les explicacions, de les que se'n van encarregar els mateixos alumnes, tots vam jugar, sense excepció, al voltant de la naveta, davant la mirada divertida d'alguns turistes que com nosaltres gaudien de la història de la nostra Illa i del dia assolellat.
El grup ja ha publicat al seu blog les fotos i les explicacions de l'excursió, de manera que els altres grups participants en el projecte poden compartir els coneixements que la classe del Peix Espasa va adquirir en la sortida. Volem aprofitar per agrair l'oportunitat que vam tenir d'acompanyar aquest grup de fillets i de filletes. Va ser un matí fantàstic.

Lo más visto