El passat dimecres dia 13 d'octubre vam fer la nostra primera visita a una empresa com alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior de Prevenció de Riscos Professionals. Així, juntament amb els nostres companys de 2n curs, vam tenir l'oportunitat de visitar l'hotel Milanos-Pingüinos per veure de primera mà com es gestiona la prevenció de riscos laborals en una instal·lació hotelera.
En arribar a l'hotel ens va rebre Sandra Botas, la tècnic en Prevenció de riscos laborals i Qualitat dels 4 hotels que la cadena SOL MELIÀ té a Menorca. Abans de fer un passeig per veure les diferents instal·lacions de l'hotel vam poder conversar amb ella perquè ens expliqués en què consisteix la seva feina. Na Sandra és l'encarregada d'assessorar en matèria preventiva en aquesta cadena hotelera, pel que ha d'estar en contacte directe i permanent amb els directors dels 4 hotels i amb tots els seus treballadors, que en temporada alta poden arribar a ser més de 500 persones.
Comentà que és l'encarregada de Prevenció i Medi Ambient, activitat que va molt lligada amb el departament de Qualitat, pel que la seva comunicació amb tot el departament d'administració i gestió de l'hotel és contínua.
Per començar, ens detallà una mica els diferents departaments d'un hotel i els riscos laborals associats a cadascun d'ells. També ens va descriure les feines més específiques per les quals tenen una empresa especialitzada contractada com ara el manteniment de les calderes o la neteja i cloració dels aljubs dels hotels.
La seva feina la situa entre els directius i els treballadors de cada hotel. A la directiva de l'hotel els passa la informació sobre les mesures preventives necessàries en cada departament, mentre que amb els treballadors fa una tasca més de consellera. Ella és partidària de xerrar amb els seus companys de tu a tu a l'hora de formar-los en matèria preventiva i es centra més en propostes pràctiques adaptades a cada treballador que amb els aspectes més normatius.
Destacà la importància que té per a ella el recolzament dels caps de departament a l'hora de desenvolupar la seva funció.
En un hotel hi ha una gran varietat de riscos laborals i molts d'ells els ha anat descobrint amb l'experiència diària als hotels, sense la que un/a tècnic en prevenció de riscos no hagués anat a caure prèviament. Per exemple, s'ha trobat que els animadors infantils es poden trobar en situació d'estrès tèrmic quan duen una disfressa molt calorosa a ple sol, o que el personal de la guarderia tenen riscos biològics perquè estan cuidant fillets petits i els han de canviar els bolquers.
També han hagut de fer avaluacions específiques d'alguns riscos concrets, com ara el risc d'exposició a renou dels treballadors del tren de rentat de la cuina o els riscos ergonòmics de les cambreres de pisos. Ens va sorprendre que el mètode per avaluar els riscos psicosocials, Hostepsicos, ha estat adaptat de forma específica per a la seva cadena hotelera.
Un tema que també ens explicà na Sandra detalladament fou el dels Plans d'Emergència. Ens comentà que a cada hotel es fa un simulacre d'evacuació tots els anys, on es convida als clients de l'hotel a participar. La planificació de l'evacuació varia molt d'un hotel a un altre en funció de la distribució de les habitacions, en uns més vertical, amb moltes plantes, i en altres més horitzontal, amb totes les habitacions en una o dues plantes.
En acabar de respondre a totes les nostres preguntes, vam fer una ronda per les diferents instal·lacions de l'hotel per poder veure les mesures preventives aplicades i els mitjans contra incendis dels menjadors, cuina, passadissos que condueixen a les habitacions, jardins, etc.
Gràcies a aquesta visita vam poder conèixer tant el paper d'un prevencionista dins un establiment hoteler, les principals tasques que ha de dur a terme, com els principals riscos laborals de cada departament. Ens vam donar compte de l'alt nivell de responsabilitat dels tècnics de prevenció i de la importància que té la implicació de totes les parts involucrades d'una empresa, des del màxim directiu fins el treballador amb un rang més baix, per tal que les condicions de treball siguin cada vegada més segures i saludables.
Des d'aquí i en nom de tots els alumnes i professors del CFGS de Prevenció de Riscos Professionals, volem agrair a la Cadena Sol Meliá i a la seva tècnica Sandra Botas, la seva col·laboració i les atencions rebudes al llarg de les més de 2 hores que durà la nostra visita.