La comunicació a través de la xarxa és un valor de la gent jove. Tan estès, tan important, tan a l'abast, que sovint permet tenir una vida paral·lela a la vida real. I si bé és cert que internet no és il·legal, sí que pot ser l'escenari de diferents delictes. Els joves, a pesar de ser-ho i com qualsevol adult, tenen una responsabilitat penal, i existeixen lleis que castiguen totes les activitats il·lícites. En pocs anys, internet ha esdevingut un aparador on estem exposats tots nosaltres i en el qual, cal tenir les mateixes precaucions que prenim en el dia a dia normal i corrent.
Antoni Cladera, el policia tutor de Ciutadella, va arribar dilluns matí a la Consolació per impartir una xerrada als alumnes de 3r d'ESO. "Venc a donar-vos consells i a advertir-vos sobre els perills que hi pot haver en l'ús de la xarxa", així començava l'hora de tutoria en què al·lots i al·lotes van escoltar amb vertadera atenció totes les idees exposades.
Tota la informació que transporta internet pot ser rastrejada. A partir d'aquí, l'anonimat que en teoria podem tenir darrere del teclat d'un ordinador és il·lusori, i per tant, la nostra responsabilitat és la mateixa que si estem cara a cara. "Evitau fer bromes, insultar, assetjar... internet és un sistema de comunicació que empram les persones i cal tenir les mateixes precaucions i el mateix respecte per qui està a l'altra banda". Antoni Cladera va parlar als alumnes del "grooming", una modalitat de manipulació per part d'adults que es fan passar per adolescents per obtenir informació, fotografies i de vegades per establir contacte físic. "No és cert que no parlau amb desconeguts pel carrer, ni els facilitau informació sobre vosaltres?, idò desconfiau de tot el que tengui un origen incert i per saber si una informació és verídica o no, demanau consell als adults".
Bona part de la xerrada, va anar dirigida al fet d'evitar oferir massa informació sobre nosaltres mateixos, i és que no som conscients de l'abast que té internet ni de com n'és de fàcil perdre el control sobre les nostres dades una volta són a la xarxa. Quan una foto surt del nostre mòbil o del nostre ordinador, pot anar a parar a qualsevol banda. La nostra privacitat queda exposada i ja no depèn de nosaltres el que la gent faci amb ella.
Lligada amb aquesta qüestió, Cladera els va parlar d'un altre delicte, el "sexting", l'enviament de contingut eròtic o pornogràfic a través dels telèfons mòbils i per extensió, a través de la xarxa. Una violació de la intimitat castigada per la llei.
Amb els alumnes també es va parlar de les contrasenyes, de la tria de nombres i de majúscules i minúscules intercalades per fer-les més segures.
Ens explicava una alumna, a la sortida de la xerrada, que havia estat molt interessant i que per exemple, a partir d'ara, trauria del facebook el nom de la seva escola i altres dades privades que no havia pensat que poguessin posar-la en situacions compromeses. Tant Antoni Cladera, com els dos tutors dels alumnes, van cloure la trobada amb una reflexió; internet ha de servir per estudiar, per divertir-se, per comunicar-se (no per cometre delictes ni per posar-nos en perill).