Quina és la importància d'haver calculat el dígit 2.000 bilions del nombre Pi?
Nicholas Sze, un investigador de la companyia Yahoo, ha calculat el dígit 2.000 bilions del nombre Pi (2000x1012), segons ha anunciat la BBC. Potser dit així no ens feim la idea de quin és el tamany d'aquest descobriment, però si pensam que en una pàgina de word emprant la font Times New Roman amb tamany 12 hi caben 3.500 dígits i, per tant, en un full de paper en aquestes condicions hi caben 7.000 dígits, el que s'ha descobert és el dígit que, escrit en volums de 200 fulls cadascun, està al final del volum nombre 1.428.571.429 (podeu dedicar-vos a pensar a quina alçada arribaríem si els poséssim un sobre l'altre!!!).
Però, què és el nombre Pi i quina importància pot tenir haver-ne descobert aquesta quantitat de dígits? Primer de tot, hem de dir que el nombre Pi és la relació entre la longitud d'una circumferència i el seu diàmetre. Ha resultat ser un nombre irracional (té infinites xifres decimals i mai pot ser expressat com a quocient de dos enters) i les seves primeres xifres, molt allunyades de la 2.000 bilions, són 3,14159265358979323846…
Si tenim en compte que amb les xifres que apareixen a la línia anterior l'error en aproximar el nombre pi per aquell valor seria menor que el tamany d'un àtom d'hidrogen, per què aquesta dèria en cercar més xifres del nombre pi si es sap que mai les obtindrem totes? Doncs la resposta és clara, per posar a prova les tècniques de computació, millors algorismes i millors ordinadors obtindran més xifres d'aquest nombre.
Si voleu conèixer més coses al voltant del nombre Pi, el llibre "La proporción trascendental" d'Alfred S. Posamentier i Ingmar Lehmann a l'editorial Ariel us pot ser molt útil.
Una darrera curiositat, sembla ser que fa uns anys un colombià va aconseguir recitar de memòria els 150.000 primers dígits del nombre.
Per cert, no havia dit que el dígit 2.000 bilions va resultar ser un 0.
Professor de Matemàtiques
IES M. Àngels Cardona