Síguenos F Y T I T R
Experiències

La tardor, una estació per tocar

A través del joc heurístic els infants de Xipell experimenten amb l'entorn més immediat. Aquests dies, l'escoleta es transforma amb la col·laboració de les famílies

| Ciutadella |

Amb l'ajuda de les famílies, aquestes setmanes a Xipell també és tardor de portes endins. Fulles seques, magranes, aglans, anous, esclata-sangs, carabasses, mandarines, castanyes, codonys, pinyes... un univers sencer, un taller de tardor que dóna vida a l'aula de joc heurístic, i amb el qual els infants d'un i dos anys omplen, buiden, tasten, pesen, classifiquen... aprenen nocions de volum, pes, equilibri, mesura, quantitat... en definitiva experimenten, amb calma i llibertat. Aquesta setmana hem assistit a una hora de joc heurístic a l'escoleta de Ciutadella, essent testimonis d'autèntica concentració i d'exploració intensa.

El joc heurístic, el joc de la recerca a través de l'experimentació, és a més de manipulativa una activitat mental en què els fillets i les filletes es demanen què són les coses i què es pot fer amb elles. La curiositat és el motor principal i el que fan les mestres és facilitar l'entorn de calma en un medi ric i variat a partir del qual els infants exerciten les seves capacitats, prenen la iniciativa i desenvolupen la confiança en les seves possibilitats. El material amb el que fan feina permet manipular, mesclar, transvasar, estirar, i a la vegada, observar, investigar, crear, decidir, descobrir, i fer-ho a més a partir de l'assaig encert-error, i sense por al fracàs. I és que no existeix una forma correcte i una d'incorrecte en el joc heurístic, té el mateix valor una magrana cap per amunt que cap per avall.

Experimentant amb llibertat i en petit grup, amb els més petits enterra, i amb els infants de dos anys amb el material disposat damunt tauletes, a una alçada en concordança amb ells, els fillets i les filletes de Xipell tenen una finestra oberta a l'entorn natural més immediat relacionat amb aquesta estació de l'any. Mentre feinegen concentrats, interactuen entre ells, es motiven, es despisten, s'entretenen... les mestres prenen bona nota del desenvolupament de cadascú, deduint les associacions i els raonaments dels infants, assistint als processos de pensament que segueixen i a les estratègies que empren per arribar als objectius que ells mateixos es proposen.

El taller de tardor de Xipell, a banda d'una estètica exquisida, està tenint molt d'èxit entre els infants. Ningú no desaprofita, per petit que sigui, aquesta oportunitat de desplegar la curiositat sense límits.

Lo más visto