Paraula i imatge. Pau i esperança, però per damunt de tot molta veritat. La propera setmana es posaran a la venda els darrers exemplars del llibre "III Mil·leni, tolerància" que la UNESCO encarregà a Pere Pons i que es desenvolupà al Taller Xalubinia de Granada entre els anys 1998-99. El reconegut artista ha arribat a un acord amb la galeria Xibau de Ferreries per a que surtin a la venda -de manera exclusiva a aquest local- una quarantena dels darrers volums que resten d'una valuosa publicació única i plena d'art, amb sols 250 exemplars a tot el món.
Pere Pons explica a "Culturàlia" la satisfacció que tingué en el moment que l'obra li fou encarregada pel llavors director general de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza. "Vaig sentir una alegria immensa, però alhora una gran responsabilitat", comenta. El resultat del projecte foren un total de 19 gravats a càrrec del propi Pere Pons i del desaparegut Ángel Ramazzi. Una exquisida sèrie de treballs realitzats amb diverses tècniques calcogràfiques. El canvi de mil·leni motivà la UNESCO a fer un volum commemoratiu, un projecte que s'inaugurà a la seu de l'organització a París.
Els textos de l'edició -única i feta a mà- els composen, segons senyala Pons, "Premis Nobel de la Pau, o bé personalitats que sense ser-ho han dedicat la seva vida a la pau". Personalitats, entre d'altres, com Martin Luther King; Vicent Ferrer; Rigoberta Menchú; Mijaíl Gorbachov; Yasser Arafat; Mare Teresa de Calcuta; l'arquebisbe de San Salvador, Óscar Arnulfo Romero; Gandhi; Nelson Mandela; Jacques-Yves Cousteau o Kim Phuc, protagonista de la famosa imatge de l'al·lota corrent amb el cos cremat captada quan el 1972 l'exèrcit nord-americà va bombardejar amb napalm el poble vietnamita de Trang Bang.
"Aquest és un llibre sense ideologia, no es mou cap a tendències polítiques, ni religioses, ni socials... És una obra per a la tolerància, feta en equip i amb veus molt diferents", subratlla l'impulsor del Centre Internacional de Gravat a Menorca. L'educació, l'ecologia, la pobresa, el pensament, el tipus de societat o la religió han estat font d'inspiració d'aquesta col·lecció de gravats a on no hi manca una al·lusió gràfica a la revolta de la Plaça de Tian'anmen (Pequín). Entre els textos, publicats en les 6 llengües oficials de la UNESCO hi destaquen les paraules en català de Pau Casals: "En art, com en la vida, tots els homes, siguin d'on siguin, comprenen el llenguatge que surt del cor". La galeria Xibau inaugura dia 3 una mostra que acull un interessant recorregut sobre el "making off" d'aquest volum. Exhibirà els 19 gravats que el conformen, així com les planxes originals.
10.000 estampacions
S'emociona quan recorda la creació. Té paraules d'afecte cap al seu company Ángel Ramazzi. Palpa amb delicadesa les seves pàgines, i mentre ho fa les vivències d'aquell procés engrescador -avui distribuït per tot el món- tornen a la memòria de Pere Pons com si fos ahir. Paper cent per cent cotó; enquadernació cosida a mà -clàssica, d'estil primari-; gravats de diverses tècniques, com els gofrats; i un total de 10.000 estampacions en tot el desenvolupament de l'obra són part de la "vida" d'un llibre ple de detalls. La seva internacionalitat és indiscutible. La UNESCO es quedà amb els exemplars de l'1 al 125; la meitat de l'edició destinada com a obsequis d'Estat. Així, "III Mil·leni, tolerància" arribà a mans, entre molts altres, del MOMA de Nova York; del Premi Nobel de Literatura Günther Grass; l'ex president de Brasil Jorge Sarney; el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats, l'escriptor Vàclav Havel; l'ex secretari general de Nacions Unides i Premi Nobel de la Pau, Kofi Atta Annan; o l'escriptor mexicà Carlos Fuentes, Premi Cervantes i Príncep d'Astúries de les Lletres.
Continuant amb la seva promoció, el galerista Maties Sansaloni té previst difondre'l més endavant a través d'un espai artístic de Madrid.