Si no en teníem prou amb l'entrada de l'hivern astronòmic (dimarts capvespre el solstici ens va situar, ara sí, en plena estació freda), els amants de l'Astronomia hem tingut aquesta setmana un altre motiu d'interès, i és que ahir matí, durant l'alba, va tenir lloc un eclipsi total de Lluna. No havia de ser visible del tot des de Menorca, només en les seves primeres fases, ja que la Lluna es posava a les 8.06 hores, parcialment eclipsada. Així les coses, els que vam matinar amb la il·lusió de veure una posta de lluna eclipsada, tal com ja ens anunciava la setmana passada el professor d'Astronomia Antoni Liz, ens vam haver de conformar amb un horitzó ple de nivolats a ponent i els colors vermellosos del sol sortint per llevant.
Al nostre país, la major expectació va tenir lloc al Parc Nacional del Teide, a 3.200 metres d'altura, on l'associació Shelios, va organitzar una observació des del mirador de Pico Viejo. La particularitat de l'indret i l'hora del dia, ja va passar l'any 2001, va fer que l'ombra del Teide apuntàs directament la Lluna, creant una alineació quasi perfecte.
L'eclipsi va començar a les 6.29, hora peninsular espanyola, i el moment d'ocultació màxima es va produir a les 8.40 hores.
Els eclipsis es produeixen quan la Terra s'interposa entre el Sol i la Lluna, fent ombra. Durant els eclipsis de Lluna, que sempre tenen lloc en Lluna plena, aquesta no queda del tot a les fosques, ja que els rajos del Sol poden il·luminar-ne igualment la superfície, que es veu amb tons vermells des de la Terra.
Serà el proper dia 4 de gener, amb Lluna nova, quan es produeixi l'eclipsi de Sol, un eclipsi parcial que a Menorca podrem veure, amb el permís dels nivolats, just quan surti per llevant, a partir de les 8 i pocs minuts. Açò, però, ja serà l'any que ve.