Les relacions personals que té l'ésser humà al llarg de la seva vida són una font molt important de coneixement, creixement, aprenentatge i formació de la identitat personal de cadascú.
Per açò el programa Padrines i Padrins d'escoleta té un àmbit d'actuació en dos grups ben diferenciats per l'edat. Per una banda els adolescents, que estan en ple procés de creació de l'autoestima i l'autoconcepte; i per altra, els infants immersos en l'aprenentatge que procedeix dels sentits, dels sentiments, de les il·lusions...
Des de sempre tots hem après i aprenem dels altres, donant-se una interrelació bidireccional entre les persones. És en aquest sentit, que amb aquest programa es potencien les relacions asimètriques, que per als infants els adolescents són persones competents i disponibles quant a les relacions amb ells; i per als adolescents els infants són persones a les que s'ha d'escoltar, entendre i tenir cura.
Des del curs 2005-2006 s'engega aquesta iniciativa en què estan implicades tant escoletes com IES i centres concertats. La proposta s'adreça a alumnes de 4t d'ESO. Aquesta iniciativa forma part dels programes d'acompanyament a la criança que organitza el Departament d'Educació del Consell Insular de Menorca en coordinació amb l'Ajuntament de Ciutadella i l'Equip d'Atenció Primerenca de Menorca del Govern de les Illes Balears.
Els voluntaris i voluntàries comparteixen un capvespre a la setmana amb infants de 2 a 6 anys a la seva escola infantil. Hi ha padrins/es de diverses activitats, que poden ser de contes, pilota, construccions, dibuix, encaixos…
Els padrins i padrines s'inicien en un procés de compromís i responsabilitat nou que els ajuda en el seu creixement personal, en què passen de ser alumne a model a seguir, passen a ser educadors.
Cada padrí i padrina realitza un total de 6 sessions en horari de capvespre i s'organitza en funció de la demanda de les escoles infantils i dels adolescents interessats en participar en el programa.
Aquest curs s'ha comptat amb la participació de les escoles infantils EI Es Poriol, EI Joguina, EI Roser Gener, i EI Xipell; 36 padrines i padrins dels IES Josep Mª Quadrado i Mª Àngels Cardona, i els col·legis Nostra Senyora de la Consolació i Sant Francesc de Sales, realitzant un total de 236 sessions.