Síguenos F Y T I T R
Campanya "La cooperació i la solidaritat a través de les biblioteques"

Consumo, luego existo

|

Els estudis sobre consum i consumisme han arribat fa relativament poc al nostre país. L'anàlisi de la societat de consum, dels seus hàbits compulsius i alienadors i l'esclavitud que suposa la compra sempre han originat un bon número de llibres que tracten de detectar els seus mecanismes, denunciar-los i transformar-los.

Aquesta setmana i de la mà de Joan Torres i Prat, un dels primers teòrics i divulgadors del terme "consum responsable" el Fons Menorquí de Cooperació us recomana "Consumo, luego existo: Poder, Mercado y Publicidad". Es tracta d'una obra de 83 pàgines que analitza els mecanismes que utilitza la publicitat per immiscir-se en les nostres vides, que ens parla dels seus efectes, i de quina manera podem transformar aquesta publicitat en una eina útil pel canvi social i el desenvolupament humà de les societats.*

L'autor
Com ha quedat palès anteriorment, Joan Torres i Prat és un dels primers teòrics i divulgadors del concepte "consum responsable" a Espanya. Va ser promotor del Centre de Recerca i informació en Consum (CRIC) que edita la revista Opcions (informació per un consum conscient). Ha estat un dels impulsors de la Xarxa de Consum Solidari de Barcelona i és coautor de "Rebelión en la tienda" (Icaria 1997).

Torres i Prat afirma que "hi ha moltes coses que no ens agraden: injustícies, degradació del medi ambient, la violència... Tanmateix el nostre consum té a veure amb elles, perquè amb cada acte de consum influïm en l'evolució de la societat. El consum responsable apunta a que allò que potenciem amb les nostres compres no sigui contradictori amb allò que volem afavorir a nivell social".


El fragment...
(…) Aquí, en el denominado Primer Mundo, el aire que respiramos está compuesto por oxígeno, nitrógeno y... publicidad. Piensen tres cosas básicas para su vida. Cierren los ojos durante tres segundos. ¿Han pensado en el aire para respirar, por ejemplo? Imagínense una vida sin las ubicuas y constantes pequeñas promesas publicitarias. ¿Notan cómo se va apoderando de ustedes una inquietud, un indefinido desasosiego?

Los medios de comunicación tienden a tener un papel determinante en la percepción de "lo real" y la configuración de la ética y estética colectiva y personal. En un mundo así, quizá lo más inquietante sea constatar cómo las técnicas y la lógica publicitaria han ido vampirizando todos los campos de la comunicación. Si esto es así, el complejo comercial-publicitario es lo que se erige como el auténtico Matrix de nuestro tiempo.

Lo más visto