Miquel Pons té 33 anys i dues cares musicals. L'experimental amb Voïvode de la Transylvanie i la de dj resident de l'Ars Cafè de Maó. Aquest professor de Filosofia analitza amb Culturàlia els pros i contres de la professió de punxa discos.
On i quan comença a fer de dj?
Quan era més jove sempre he estat el típic que volia posar la música a les festes. Amb els temps els amics ho varen assumir i em vaig convertir en el dj "oficial". Però no va ser fins que vaig anar a fer una estada a Berlín quan vaig començar a iniciar-me com a dj. quan em va sortir la possibilitat d'entrar al bar club Das Hotel. Llavors l'acabaven d'obrir i amb el temps s'ha convertit en un dels llocs de referència de les nits berlineses. Allà punxava soul, funk, jazz, swing... Tot sense pretensions i amb la única orientació de no posar música posterior a l'any 80. I així fou com entre tot l'equip del local aconseguirem muntar una escena underground que tingué molt d'èxit. Varem sortir per la televisió, a les guies turístiques de la ciutat... Em va donar experiència i el passat novembre fins i tot vaig fer una mini gira, punxant a Barcelona i a diferents locals de Berlín.
Quan s'inicià als locals de Menorca?
Quan l'any passat vaig tornar a fer l'estiu vaig començar a punxar a Elefant, Sa Sínia, la Margarete... I a l'Ars Cafè de Maó, on actualment som el dj resident i punxo cada cap de setmana.
Es pot viure de ser dj a l'Illa?
No, a Menorca és impossible. No sigui que punxis al voltant de quatre vegades a la setmana a locals diferents, i és clar, açò aquí és molt difícil. La gent acabaria cremada de tu, i tu de la gent. A més els sous per una sessió són ben diferents dels que es cobren a l'estranger.
Com és el públic menorquí?
Aquí he trobat bastant reticència de la gent. No accepten molt bé que tenguis un estil de punxar underground com el meu. Jo no poso els típics temes, sinó que escullo la vessant més diferent del soul, el jazz o de la música dels anys 50. Aquest és un estil que no cala gaire a Menorca. El públic d'aquí s'estima més que posis tota la nit el mateix gènere: funky, techno... Noto que els hi costa adaptar-se a una atmosfera més eclèctica. Quan poso música cerco una vibració, crear un clima i transmetre una sensació. No m'agrada punxar música fosca, sinó temes més actius que creïn bon rollo a la gent. Encara que siguin diferents estils les meves sessions sempre tenen un fil conductor: que la gent s'ho passi bé.
Què posen els dj's illencs?
En general, música electrònica (techno, house, electro...). I si es surten de l'apartat d'electrònica solen posar funky.
Què en pensa dels dj's "estrella" que guanyen tants diners?
Crec que l'ofici està sobrevalorat. No suporto els dj's estrella que es senten el centre de la festa. A jo sempre m'ha agradat ser a un racó, sense protagonisme. El dj no s'ha de fer notar, ha de procurar que la gent es diverteixi. Després hi ha altres tipus de gent que se les dona de dj en qualsevol conversa entre amics, i per ser-ho s'ha de tenir una cultura musical molt amplia. Hi ha molta gent que només cerca la popularitat i sentir-se "el més guai". En el meu cas no vull ser el centre d'atenció però sí que vull participar de la festa. A Berlín en aquest sentit era increïble, la gent responia molt bé. A Menorca és més difícil i has de ser més moderat.
No vol tornar a Berlín?
No, de moment la porta està tancada. Tenia ganes de venir a Menorca. L'Illa em permet fer els meus projectes musicals com a Voïvode de la Transylvanie, a més vull trobar feina de la meva especialitat, professor de Filosofia. A Berlín el nivell de vida és més baix, però vaig haver de fer treballs de tot tipus per poder-m'hi quedar durant un temps.
Ha enregistrat les seves sessions?
Sí, en tinc unes quantes penjades per internet.
Com duu la seva altra vessant musical?
Ara estic reorganitzant el meu estudi i continuo investigant en la construcció dels meus pròpies instruments musicals per a Voïvode de la Transylvanie.
Per a qui comença: Què val un equip per treballar de dj?
En el meu cas com que no mesclo cançons –no m'agrada adulterar-les– n'hi ha prou amb un PC portàtil de no més de 350 euros i un controlador. Tota la parafernàlia d'aquests dj's que diuen que necessites un Mac és una "pose" que no m'interessa. L'important és la música, la resta és accessori.
Un dj ha d'estar en contra de la SGAE?
La postura de la SGAE és odiosa, però reconec que els músics hem de tenir algun tipus de benefici per la nostra feina. Encara que també estic d'acord que la cultura és quelcom lliure.
Què en pensa de la Llei Sinde?
M'assembla que el tancament de webs si passen per via judicial és millor que quan deien que ho podia fer una comissió. El que vull és que la meva música arribi al màxim de gent, per això la distribueixo a través de llicències Creative Commons. La pots difondre sempre que em citis com a font i que ho facis sense ànim de lucre. Però per exemple un documental de TV3 ("Coordenades") ha emprat la meva música i he rebut una remuneració a canvi. Em sembla just que, si quelcom en treu profit comercial de la meva música, a l'autor se li pagui. Per altra banda, la propietat intel·lectual em sembla un concepte borrós i estúpid. Qui diu que puguis atresorar les teves idees? És obvi que les descàrregues il·legals han augmentat la cultura musical de la gent, i açò és bo. Hauríem de cercar una solució on, en casos comercials, sigui el creador el que se'n dugui el benefici, sense intermediaris. Però estic totalment a favor del lliure accés a la cultura.
Més INFO de DJ Kid Calzone i Voïvode de la Transylvanie:
http://www.megaupload.com/?d=1Z2MNO1C
http://www.megaupload.com/?d=DRZSY311
http://www.myspace.com/voivodedelatransylvanie
http://www.jamendo.com/en/album/56477