Aquesta setmana, a la redacció de "Xoc" ens ha cridat l'atenció una notícia que ens arriba des de Shanghai, metròpoli xinesa, una ciutat amb més de sis mil gratacels i vint-i-tres milions d'habitants.
Si l'any 1979, el govern xinès va posar en marxa la seva política "del fill únic", mesura que va pretendre evitar el creixement demogràfic insostenible, ara el govern de Shanghai, com van fer en el seu dia altres ciutats xineses, ha acabat adoptant mesures semblants per a les seves mascotes. Així, a partir del proper 15 de maig, es prohibirà que els habitants de Shanghai tenguin més d'un ca registrat per unitat familiar censada, exceptuant aquelles que ja en tenguin més d'un, abans que entri en vigor la llei.
Es calcula que hi ha a la ciutat uns 800.000 cans, tot i que només se'n té constància legal de 200.000. Les xifres més recents de la policia local, que daten de 2009 indiquen que es van posar quasi 140.000 denúncies per mossegades de cans no documentats, una xifra que sembla haver-se disparat a partir de l'any 2006.
El govern local ha reaccionat prohibint els cans grossos i els que són considerats de caça, congelant les sol·licituds de llicències fins el proper 15 de maig. El problema serà que quan entri en vigor la llei, les forces policials hauran de gestionar la reubicació de milers de cans, que s'enduran la pitjor part.
Molts dels habitants de la ciutat més rica i acomodada veuen els seus cans com un avenç en la seva qualitat de vida, o fins i tot, com un símbol de la seva posició econòmica. "Així com augmenten els ingressos, més gent vol tenir mascotes", deia Shaun Rein, director del Grup d'Estudi de Mercat de Xina, "s'està convertint en un tema seriós, amb cada vegada més cans per tot arreu, defecant i causant desordre".
Es pretén així controlar molt més la població canina de la ciutat, llançant una campanya per registrar les mascotes, casa per casa. Es crearan també més centres de vacunació. La idea és que els cans sense llicència hauran de ser donats a amics o organismes d'adopció de mascotes.