Alumnes de 3r D'ESO A IES M. Àngels Cardona
Ciutadella
Benvolguts pares i mares, la varietat d'aliments, l'equilibri dels diferents nutrients, la distribució de les menjades dins la jornada i l'alimentació d'acord amb l'activitat, són aspectes importants per tenir una vida sana. Del que us volem informar és de la importància del berenar, que és la primera menjada del dia.
El berenar influeix en el creixement i el desenvolupament, afecta la salut i pot contribuir a la prevenció de malalties. Sobretot quan ets un infant o adolescent és molt important menjar adequadament.
En què consisteix un bon berenar? Un bon berenar ha d'incloure llet o iogurt, pa o cereals i fruita o sucs de fruita naturals.
Un bon berenar, complert, sense presses, ens ajudarà a estar més concentrats i desperts a l'escola i per tot. Quan diem un berenar complert estem parlant d'un lacti, una fruita i cereals. Per completar-lo, a mig matí, hauríem de menjar un tros de pa amb embotit, formatge, tonyina,... i/o una fruita.
La fruita és un aliment molt important que hauríem d'anar incorporant al llarg del dia ja que ens proporciona moltes vitamines, minerals i fibra. Cal tenir en compte que no és el mateix un suc que una peça de fruita.
Com activitat de classe hem fet una enquesta per veure què havíem berenat aquell dia.
Els resultats obtinguts van ser que gairebé tothom menjava abans de venir però ningú no feia un berenar complet i, alguns, venien a classe en dejú.
Si el vostre fill o filla es queixa de no tenir gana al matí és recomanable fer sopars més lleugers perquè al matí tingui més gana. Si no berenam, sumant totes les hores que dormim (que són unes vuit) i les tres primeres hores de classe del matí abans del pati, són unes dotze hores sense ingerir cap aliment.
Hi ha relació entre el berenar i el rendiment escolar? Sí, perquè estudis científics han demostrat que entre els avantatges de prendre un bon desdejuni hi ha:
– Millora el rendiment físic i escolar
– Ajuda a mantenir un pes corporal normal
– Millora l'atenció i el comportament
– Augmenta el rendiment i la productivitat en el treball
– Et permet mantenir un bon creixement i desenvolupament
– Contribueix a tenir un bon nivell de salut
Comptam amb la vostra col·laboració!
Classe de 3r ESO B IES M. Àngels Cardona
Ciutadella
Estimats pares, durant aquesta darrera unitat la professora ens va proposar treballar d'una forma totalment diferent a la de costum, hem fet feina en equip. El treball cooperatiu o en equip consisteix en organitzar-nos en petits grups i treballar d'una forma coordinada, és a dir, cada membre del grup té assignat un càrrec diferent de manera que tots som imprescindibles dins el grup i és molt important que cadascun de nosaltres s'hi esforci i col·labori pel bon funcionament del grup afavorint així el nostre aprenentatge.
En aquest tema hem donat l'alimentació i dins l'alimentació hem parlat de la classificació dels aliments segons l'aportació de nutrients, hem fet piràmides d'aliments, hem parlat de l'aportació ideal d'energia, de la dieta equilibrada, hem analitzat etiquetes, hem experimentat els diferents tipus de conservació, hem calculat el nostre índex de massa corporal, hem parlat de la dieta mediterrània, de trastorns alimentaris com l'anorèxia i la bulímia, etc. Però el motiu d'aquesta carta és per parlar-vos de la importància que té el berenar.
El berenar és el primer àpat del dia i és més important del que nosaltres pensem. Si tenim en compte que nosaltres suposadament fem una menjada cada tres hores aproximadament podem veure que la diferència entre el sopar i el berenar del matí és molt superior a aquestes hores i per tant el nostre organisme necessita nutrients que li aportin energia per començar el dia i poder realitzar les activitats diàries. I quin seria, per tant, el berenar ideal? Doncs el berenar recomanable hauria d'incloure cereals, lactis i fruita, i en tot cas si fos possible també seria convenient una aportació de proteïnes però aquestes poden ser consumides al berenar de mig matí, per exemple un coc amb pernil.
A la nostra classe hem fet una enquesta per comprovar que gairebé cap de nosaltres consumeix en un dia normal aquestes tres o quatre coses. A la classe érem 24 alumnes, un 62'5% (15 persones) del total consumeix diàriament cereals (magdalenes, galetes, pa, ...), un 70'8% (17 persones) consumeix lactis (llet, iogurt,...), un 8'3% (2 persones) consumeixen fruita, un 4'16% (1 persona) consumeix proteïnes a primera hora del matí, un 8'3% diu que només beu un suc i finalment un 12'5% (3 persones) afirmen que no mengen res, és a dir, que vénen a l'escola en dejuni. Vam calcular que només un alumne de la nostra classe havia menjat les tres coses aquell dia.
Ara podem afirmar que la nostre classe no té uns bons hàbits d'alimentació, al menys al primer àpat del dia i això provoca que sigui molt difícil cobrir les nostres necessitats nutricionals diàries i que tinguem una manca d'energia.
Podria afectar el nostre rendiment escolar? D'alguna manera el fet de venir a classe en dejuni, sense haver menjar absolutament res sí que podria afectar a l'escola perquè aquests alumnes tindrien una falta de glucosa que és la que aporta l'energia necessària pel bon funcionament del cervell. A més, un dia podrien tenir algun mareig o fins i tot, un desmai.
La conclusió que en traiem de tot això és que el berenar és essencial i en canvi nosaltres, per qüestions de presses i estrès al matí li restem la importància que té. Per tant us animem a que agafeu el bon costum de consumir un berenar complet i saludable.
Els alumnes de 3r d'ESO C IES M. Àngels Cardona
Ciutadella
Benvolguts pares, us enviam aquesta carta per informar-los d'un fet que té a veure amb l'alimentació actual dels vostres fills.
A la classe de biologia hem treballat l'alimentació i un dels exercicis programats ha estat realitzar una enquesta per esbrinar si l'alumnat de la nostra classe berena adequadament cada matí. És a dir, si pren el berenar ideal des del punt de vista nutricional i dietètic.
Vam enregistrar quants alumnes de la classe prenien lactis, cereals, fruita o si no menjaven res abans de venir a classe. Els resultats van ser els següents:
– Un 56,5% de la classe només ingereix lactis, ja sigui un got de llet o un iogurt.
– Un 52,2% menja cereals (pa, galetes, cereals,...).
– Un 8,7% pren fruita per berenar (aquest valor equival a només 2 alumnes)
– Un 26,1% arriba a l'escola sense haver menjat res.
– Només un 4,3% (que equival a un sol alumne) berena adequadament.
Un berenar ideal ha d'incloure lactis, cereals i fruita. Malauradament, només ho fa una persona i això resulta preocupant.
Les persones que vénen en dejú manquen de les proteïnes i els hidrats de carboni que aporta el berenar ideal. Des que sopam fins que ens aixecam passen 8 hores aproximadament i és recomanable menjar cada 4 hores. Per tant, les persones que vénen en dejú passen unes 12 hores (des del sopar fins al primer pati) sense ingerir aliment i això pot provocar-los un baix rendiment acadèmic, manca d'atenció a les explicacions, baix nivell d'energia, poques ganes d'aprendre...
Per això volem recordar a les famílies la importància d'una dieta equilibrada. Es recomana que al llarg del dia un adolescent ingereixi un 60% d'hidrats de carboni, un 15% de proteïnes i un 25% de lípids.
També és molt important fer, almenys, quatre àpats al dia: berenar, dinar, bereneta i sopar.
S'ha de ser regular amb el menjar. Dels quatre àpats, el berenar és un dels més importants ja que ha d'aportar l'energia necessària per a un bon desenvolupament de les activitats físiques i intel·lectuals que realitzam al llarg del matí i per això és totalment imprescindible.
Per això és molt important que corregiu les mancances observades al berenar dels vostres fills. Alhora aprofitam l'ocasió per donar altres consells generals que poden ajudar a millorar l'alimentació dels vostres fills i filles:
– Seguir una dieta mediterrània, basada en l'alimentació típica del nostre país: pasta,
arròs, llegums, pa, fruita, verdura, ingesta moderada de carn, peix i oli d'oliva.
– No consumir freqüentment productes precuinats i "bolleria" industrial.
– No abusar de dolços i begudes ensucrades.
– Consumir productes frescos, sense additius i conservants.
– Conservar, manipular i cuinar bé els aliments.
– Convertir els àpats en una estona relaxada amb la família.
– Menjar sense presses i mastegar bé els aliments.
Finalment, també és important ajudar als vostres fills a no caure en les trampes de la publicitat enganyosa que llancen molt mitjans de comunicació i que afecten els nostres hàbits alimentaris i vigilar el seu comportament respecte el menjar per tal de prevenir possibles trastorns alimentaris.
Esperem que aquesta carta us serveixi de reflexió per millorar els hàbits alimentaris que considereu necessaris a la vostra família.
I recordau: una bona alimentació és la base d'un bona salut!