Comerç" i "justícia" semblen dues paraules enemistades; però si les ajuntem, creem un concepte que és un gra de sorra infinit i enorme en una platja plena de nombres, accions, inversions,stock-options,subprimesi altres éssers de la natura financera. Que té raó de ser i gaudeix de la confiança creixent de molta gent dins la paradoxa d'un món cada cop més globalitzat: dia rere dia tot el tenim més aprop i més a l'abast, però a la vegada ens allunyem més entre nosaltres, fins arribar sovint a ser una constel·lació d'illots girats d'esquena els uns als altres. Si no ens reconeixem ni ens esforcem en estendre algun tipus de vincle de comunicació amb els altres, la solidaritat queda òrfena del sentiment que la nodreix: el sentit de comunitat i pertinença a quelcom gran i fort, com és ser humà.
El concepte de Comerç Just pot ser difícil d'explicar dins una societat acostumada a conviure amb la sobre informació, malgrat no necessiti o no tingui suficient temps per digerir-la. Per ajudar-nos en la tasca d'explicar què és el Comerç Just als fillets i filletes (i de pas a nosaltres mateixos...), Miquel Àngel Maria ens proposa un llibre extraordinari en la seva senzillesa, directe i molt proper:Maria i el món. Les il·lustracions de Yolanda Carretero són expressives i ajuden molt a que els grans complementin la lectura per als més menuts. L'editorial reserva una pàgina del llibre molt útil per explicar breument els fonaments del Comerç Just.
Tot comença quan na Maria, una filleta molt curiosa amb el món que l'envolta, acompanya a la seva mare al supermercat, un reflex quotidià de la societat de consum en la que vivim. I allí, la mare elegeix productes procedents de Comerç Just. La filleta intenta comprendre els prejudicis que sent per aquells aliments que no ha vist anunciats per cap mitjà de comunicació, però no se n'en surt gaire... Coneix la situació del món gràcies a l'escola i les converses amb els companys, però des de la seguretat de ca seva, què podria fer ella per una gent desconeguda que viu tan lluny d'ella, immersa en coses tan terribles i inabastables com la fam o les guerres? La mare, llavors, li explica la paràbola d'uns formiguers veïns que no es posen d'acord amb l'abastiment que necessiten davant dels recursos limitats que la natura els ofereix per passar els hiverns. El conte demostra que la cooperació és una solució real per fer front a la fam i la pobresa, i com bé diuen els promotors d'aquesta iniciativa, el trobareu a moltíssimes llibreries de Menorca i de les illes com "una eina de difusió per fer arribar i donar a conèixer els principis i els productes del Comerç Just als infants, creant instruments de suport per a docents i per al públic en general."
Un conte per totes les edats, que arriba no només als més petits, sinó als grans que se'ls llegeixen: un regal de Sant Jordi magnífic. Un conte que anima a crear experiències per compartir amb els més desfavorits i ajuda a conscienciar-nos i formar als petits com ciutadans i ciutadanes per al futur. Perquè per poc que fem, per mínim que sembli, sempre serà més que creuar-se de braços i mirar el món rere una pantalla: com diu na Maria, "Jo puc, tu pots, elles i elles poden...".