A ca nostra, damunt el piano, hi ha una partitura dedicada a "Mi bebé" emmarcada amb una batuta i un anell d'os. S'avi Carreras li va dedicar a mon pare quan va néixer... i per a noltros és un petit tresor quotidià. El gran tresor el guardam a una altra casa, és l'arxiu Germans Carreras que conté a més de fotografies, documents i retalls de premsa, 344 partitures originals, en total més de 8.000 pàgines manuscrites, de Mestre Bartomeu Carreras (Alaior 1899-Ciutadella 1971), custodiades amb vertadera passió pel seu fill Francesc Carreras Jaume. Avui, no podem dir amb certesa quantes obres va composar. Un centenar d'estudiantines, més de 40 pasdobles, una vintena d'obres de música religiosa, 15 sarsueles, i corals, deixem lo dols, valsos, himnes, polques, romances, marxes, tangos, nadales, dianes, corals... Era mestre, molt bon mestre diuen, i director, a més de compositor. Va dur a terme una intensíssima activitat musical i cultural al llarg de tota la seva vida.
Hi ha tres coses que em posen la pell de gallina d'ell com a músic i com a avi. La primera, que sona a llegenda i que a més he sentit contar des de petita, és que va composar i escollir la marxa fúnebre que va sonar al seu enterrament. És una marxa que a Ciutadella encara sona Sa Banda a la processó de Divendres Sant. La segona, la magnitud de la seva obra. La tercera, que tenia l'habilitat perquè havia mamat música des de petit de no necessitar cap instrument per a composar.
Fa tres anys, en Vicent García em va venir a cercar. Estava fent un treball de recerca i investigació sobre l'obra de Mestre Bartomeu Carreras, el seu projecte de final de carrera al Conservatori Superior de les Illes Balears. En paraules seues, volia "donar la importància que es mereixen la seva música i la seva feina en el context menorquí de la primera meitat del segle XX". Els qui el van ajudar de ver durant tot el procés van ser en Francesc Carreras Jaume i na M. Àngels Pons Pons. A més de fer una aproximació biogràfica i documental, va fotografiar pàgina a pàgina les 344 partitures. Vaig tenir oportunitat de compartir el final del trajecte, posant un granet d'arena, conscient que en Tito, així com m'implicava, m'estava regalant sense saber-ho una experiència molt fèrtil a tots els nivells.
El mes d'agost de l'any 2010, el treball d'en Vicent es va convertir en un llibre, que va editar l'Ajuntament d'Alaior. El dia que el vam presentar, tots ens vam emocionar escoltant les quatre peces que van interpretar els músics. El Consell Insular va ser determinant per a dur a terme la segona part del projecte, la gravació d'una selecció d'obres dels diferents estils musicals que dominava el Mestre. En Vicent ha aconseguit implicar fins a 33 músics en la gravació d'aquest CD, que es presenta avui a les sis a la Sala Multifuncional de Ciutadella, un concert a càrrec de Sa Banda Municipal, l'Orquestrina Ciutadella i diferents solistes. Tot plegat, una manera fantàstica de contribuir a la difusió de l'obra de Mestre Bartomeu Carreras.
Ha plogut molt des que en Vicent es va despertar amb la primera idea per al seu treball. Han caigut gotes, han caigut notes.