Emprenedora en un món d'homes. Dinamitzadora cultural per excel·lència. Arqueòloga, conservadora, arxivera, investigadora, filla il·lustre de Maó... A l'hora de parlar de Maria Lluïsa Serra (1911-1967) les paraules queden curtes. El seu llegat ompl el Museu de Menorca en un passeig per la memòria del nostre patrimoni. Un itinerari que finalment es podrà veure fins al mes d'abril.
"Tenim les portes obertes a les visites escolars. S'ha de dir que és una col·lecció presentada en un format molt didàctic, ideal per als estudiants", explica Cristina Andreu. Ella i Octavi Pons són els comissaris d'una mostra que incideix en la doble vessant de Serra com a arqueòloga i directora-conservadora del Museu Provincial de Belles Arts, entre els anys 1953 i 1967. Un muntatge construït i coordinat per Francesc Isbert que compta amb un interessant fons gràfic procedent de l'Arxiu d'Imatge i So, Fons Maria Lluïsa Serra, Ateneu de Maó, Biblioteca Pública de Maó, Col·lecció Cardona Goñalons i del propi Museu.
Des que el Consell insular declarà 2011 com Any Serra Belabre, diferents institucions culturals de l'Illa s'han sumat als actes d'homenatge. El Museu de Menorca, dirigit per Lluís Plantalamor, brinda un valuós recorregut dividit en dues sales. A la primera es mostra la tasca de conservadora, divulgadora i promotora artística de Serra. Un espai on es destaca la seva preocupació per incrementar les col·leccions del Museu Provincial amb peces d'arqueologia provinents d'excavacions, l'adquisició d'obres i els dipòsits efectuats per particulars. Cal esmentar la seva implicació amb el Grup Menorca -amb Arnulf Björndal al capdavant-, del que "Es Diari" es feu ressò un 7 de març de 1963. L'apartat arqueològic acull el pas documental pels 14 jaciments de l'Illa on excavà. Plafons amb imatges d'època com el procés de rehabilitació de la Naveta des Tudons. A més, s'exhibeixen restes òssies i de ceràmica.
L'exposició respecta els apunts originals de la conservadora i mostra curioses imatges d'època com el procés de rehabilitació de la Naveta des Tudons. A més, s'exhibeixen restes òssies i de ceràmica. Algunes peces no s'havien mostrat abans al públic. Són importants les donacions de la seva germana, Carmen Serra
L'horari del museu és als matins de dimarts a divendres, de 9.30 a 14; i dissabte i diumenge de 10 a 14 hores fins el març. I a partir de l'abril, de dimarts a dissabte de 10 a 14, i de 18 a 20.30 hores, i els diumenges de 10 a 14 hores.