Síguenos F Y T I T R

Per Nadal, un plus d'art

Les galeries es posen les millors gales

ARTARA - ARGOS Maó
24 X 30 mini edicions

Les "mini" edicions, en format de 24 x 30 cm, d'una trentena d'artistes protagonitzen la col·lectiva de Nadal de les galeries Artara (carrer Rosari) i Argos (carrer Àngel) de Maó. Cada autor hi contribueix amb un número d'originals de temàtica lliure, a excepció d'una sèrie dedicada als fars requerida pels organitzadors. En aquest sentit, el recorregut és variat però convida també a continuar el fil des de la visió més personal de cada autor al voltant de les talaies de llum costaneres.

"Nadal-Art", que romandrà oberta fins al 7 de gener, acull per a l'ocasió la possibilitat de fer-se amb una reproducció (numerada i firmada) del tema dels fars a un preu de 40 euros o de 60 (amb emmarcació), d'acord a un tiratge de 25 unitats de cada obra original. Marc Jesús, Rafael de la Rica, Març Rabal, Nuria Román, Llorenç Pons, Antonio Moyano, Rafel Vidal o Xavier Salvador són alguns dels pintors presents. L'exposició es pot visitar a Artara: de dilluns a dissabte de 10 a 13.30 i de 18 a 20.30 hores; i a Argos de 09.30 a 13.30 i de 17 a 20 hores.


RETXA Ciutadella
Lligams amb mestre Torrent

La producció del pintor José Roberto Torrent (1904-1990) és la protagonista de la galeria Retxa, al carrer Nou de Juliol de Ciutadella. L'espai reuneix 60 dibuixos emmarcats del mestre i una quinzena d'olis -en petit i gran format- de Biel Camps. "Lligams" representa la unió dels dos artistes a qui la pintura torna reunir. L'exposició, que romandrà oberta fins el 5 de gener, ha estat possible gràcies a la cessió d'un dels fills del pintor, Rafel Torrent. Dibuixos inèdits que pertanyen a la seva col·lecció privada en una sèrie procedent dels anys 70 i 80 amb la presència de molta figura i un parell de caricatures de les més elaborades.

Per la seva banda, Biel Camps presenta obra, majoritàriament nova (olis en petit i gran format), sobre paisatges illencs i alguna figura. Es dóna la casualitat de que fou ell l'autor del retrat de Torrent quan l'ajuntament de Ciutadella l'anomenà fill il·lustre. Camps fou també alumne de Torrent a l'escola de dibuix. Primer van compartir aula i posteriorment els va lligar una amistat que els va dur a sortir a pintar junts. "Lligams" es pot veure a la galeria Retxa de dilluns a divendres de 9.30 a 13.30, i 17 a 20 hores; i els dissabtes de 10 a 13.30 i de 18 a 20 hores. Un recorregut entranyable de la mà de dos mestres del pinzell.


SA FÀBRICA ESPAI D'ART Maó
Rew<< Vivall

L'alternativa artística sempre es cou a l'espai del carrer J.M. Quadrado de Maó, una aposta per la creació més atrevida i emergent. Per Nadal Sa Fàbrica es creix i aquest divendres va inaugurar "Rew << Vivall", una mostra amb cabuda per a totes les disciplines: pintura, escultura, fotografia... des de la vessant de les noves tendències que engeguen el motor plàstic fora de l'Illa. Carles Gomila, Justin, Olivia, Hombre López, Tutzó, Quitolomalo, Pol Marbán, Oskar Pérez, Merce Carrera, Andrea B-Toy, Mauri Lavayén i Klaus Netzle són els noms propis d'una selecció on l'espectador pot fer-se amb obra a partir de 100 euros i fins a 4.000.

Sa Fàbrica es suma a l'opció d'oferir creació de qualitat per a totes les butxaques. Si malgrat així el pressupost no arriba, sempre és recomanable visitar l'espai per, al manco, endinsar-se a una iniciativa que marca la diferència. Fins a finals de gener, de dilluns a divendres, de 17 a 20.30, i dissabtes de 11 a 13.30 hores.


ENCANT Maó
EncantArt 11

Superar l'anterior edició d'Encantart era missió arriscada però Elvira González ho ha tornat a fer. La galerista sorprèn de nou amb una exquisida selecció. Noms propis de l'espai: Piers Jackson, Rita Moreno, Nicolas John Denning, Jose Ángel Sintes, Ismael Berkane, Núria Teruel, Pere Amilibia i Carmen Diez, als que enguany afegeix dos creadors, la menorquina Marina Pons i l'italià Priamo Pinna. Encant, al Carrer Infanta de Maó, convida a gaudir de la conjunció d'una interessant producció, més que apta, recomanable per a tots els sentits. L'espectador pot recórrer els camins universals de la condició humana a través de la riquesa plàstica d'autors nacionals i internacionals. Les geometries de Jackson continuen meravellant en potència i subtilesa; Núria Teruel experimenta, afortunadament, amb els monotips i obté uns resultats per perdre's i no mirar el temps; mentre que Rita Moreno, simplement, ens atrapa amb unes "joies" fruit d'una evolució que ja sembla imparable. La qual cosa no és gens fàcil. Per no parlar de la intensitat dels traços de Denning. Tot plegat s'arrodoneix amb la jove proposta dels dibuixos de Marina Pons o la seqüència, entre d'altres, del "pare", "mare" i "fill" de Pinna. De visita obligada, la col·lectiva nadalenca d'Encant marca el camí cap a la reflexió artística.

Fins el proper 20 de gener, en horari de dilluns a dissabte de 11 a 14, i de 17.30 a 20.30 hores.


VIDRART Ciutadella
Bon rotllo de butxaca

L'art de butxaca sota el lema "Shock & Roll" -que al galerista Toni Salord li agrada traduir com a "bon rotllo"- és la proposta que l'espai Vidrart, al Carrer El Roser de Ciutadella, inaugura el proper divendres dia 16, a les 20.30 hores. Després d'allargar una setmana l'exposició "Un Torrent diferent" (una retrospectiva amb obra inèdita procedent de la col·lecció privada del seu fill Carlos), la galeria obre les portes a un format reduït (13 x 16) treballat per una trentena d'artistes de Menorca i de fora l'Illa.

Pacífic Camps, Carles Gomila, Carmen Vivó, Marc Jesús, Ivan Triay, Jaume Bagur, Torrent Vivó, Delfin Serra, Lluís Pons "James", David Monrós, Rafael de la Rica, Tomeu Sánchez, Alfred Hutchison, Yolanda Carretero, Francesc Pons, Hombre López, Enric Servera i Genci Torrents encapçalen la representació menorquina. En l'apartat dels "convidats" hi col·labora l'empresa Art Coach Internacional amb la selecció a la col·lectiva de Montse Martín, Núria Fortuny i Oliver Kornblum. Per altra banda, també s'hi sumen, per lliure, els pintors Fran Recacha, de Badalona; Kirill Murzin, de Moscú; Kaori Ishihara, de Japó, Heiko Speisekorn, alemanya resident a l'Illa; María Torróntegui i Pilar Salimeri, des de Barcelona; Ivan Jordà, de Mataró; i Enric Aguilar, i Francisco Rodríguez de Castellar del Vallès. Durant la inauguració de la mostra s'aprofitarà per presentar la nova col·lecció d'edicions limitades d'autors de la galeria editades per www.quadrofenia.com.

L'horari per gaudir d'aquest "Art de butxaca" és de dilluns a dissabte de 10 a 13.30, i de 17 a 20.30 hores. Els preus, com resa el títol, són assequibles per a tots.


KROMA Maó
Els traços dels mestres a preus més assequibles

Els habituals de la galeria a uns preus més assequibles. Comprar art per Nadal és encara més factible quan espais com Kroma, al Carrer d'Anuncivay de Maó, ofereixen formats per atracar-se a tots els públics. La seva col·lectiva ens dóna la benvinguda amb un aparador dedicat al pintor José Roberto Torrent (Ciutadella, 1904-1990), un autor més que reconegut pel que en els darrers mesos han apostat moltes de les galeries menorquines. En el cas de Kroma, destaca una sèrie de pintures (paisatges) i dibuixos de caire colorista i amb les característiques figures humanes que acostumava a fer.

"Hem fet una selecció dels nostres autors i es poden adquirir aquarel·les a partir de 60 euros", senyalen. Kroma acull una variada col·lecció amb obra de Biel Camps, Brian Smith, Rafel Vidal, Antoni Esteve, Vives Campomar, Liz Spooner, Fulgenci Torrents, Zulema Bagur, Fedelich Bosch o gravats de Pere Pons, entre d'altres. Tècniques i temàtiques per a tots els gustos i per a totes les butxaques.

L'horari de la galeria és de dilluns a dissabte de 10 a 13.30 hores, i de 17 a 20 hores. Així, l'espai ha decidit per aquestes dades ampliar l'apertura també als dissabtes capvespre.

Lo más visto