Síguenos F Y T I T R

La mar de lletres | Assaig i literatura

|

El descobriment dels secrets vitals d'un artista

Ningú no pot enganyar els morts
autor: Josep M. Quintana
génere: Novel·la
editorial: Sloper
edició: Palma, 2012
pàgines: 214
preu: 16 euros

Si d'alguns escriptors es diu que sempre escriuen la mateixa novel·la, no es pot afirmar el mateix de Josep Maria Quintana (Alaior, 1950). A "Ningú no pot enganyar el morts", la seva sisena obra de narrativa, entra en un món i uns personatges del tot nous, com va fer en cadascuna de les seves anteriors entregues de ficció. Essent una novel·la diferent és més propera a "Les revolucions perdudes" que no a "Els Nikolaidis" o a "Els herois de la nit".

El món de l'art de mitjans del segle passat, la recerca de l'èxit per damunt de tot i la fascinació que dos estrangers exerceixen en un món tancat com era el Fornells dels anys trenta, són alguns del eixos del llibre guanyador del Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga 2011. El protagonista, Marc Cursach, és un pintor de fama internacional que fa la seva carrera artística a França, país al que hi arriba des de Menorca, fugint amb elDevonshirede l'imminent atac de les tropes franquistes contra l'Illa, controlada pels republicans.
Cursach és fill d'un pescador de Fornells que de petit va creure que el seu destí estava destinat a continuar a la mar com el seu pare fins que un mestre d'idees humanistes i republicanes li descobreix la seva aptitud pel dibuix. Però la seva consagració a la pintura es consolida quan una parella d'artistes alemanys nouvinguts a Fornells, els Ackerman, accedeixen a donar-li el seu mestratge pictòric i a introduir-lo en el coneixement de l'abstracció totalment fora de l'abast dels fornellers de l'època que no comprenien en absolut els "gargots", del pintor foraster, inspirat en Hans Hartung, que arribà l'any 1932 al poble més meridional de Menorca on es van construir una casa d'estil Bauhaus, a terres de la finca de Tirant. Tot i ser personatges secundaris, els Ackerman protagonitzen alguns dels episodis més colpidors de la novel·la.

"Ningú no pot enganyar els morts" comença amb el funeral de Marc Cursach al seu poble natal i continua amb un capítol en el que el protagonista recorda, en una narració en primera persona, quan a la barca de pesca del seu pare, on feia tasques d'ajudant, d'al·lot de barca, a una milla aproximadament del far, va sentir parlar per primera vegada de la parella d'estrangers i se li despertà en ell la fascinació perquè li trencava la fosca i monòtona vida en el poble més petit de l'illa.

El llibre avança alternant dos plans que s'entrecreuen capítol a capítol; el primer escrit en primera persona pel protagonista i el segon relatat en tercera persona per un narrador que no sabrem de qui es tracta fins al final de llibre que es clou amb un desenllaç sorprenent. D'aquesta manera el lector va descobrint la vida del pintor, observada des de dos punts de vista diferents, i viatjarà en el temps fins al Fornells del anys trenta, coneixerà al mestre, al capellà i als dos estrangers que van orientar a Cursach i veurà com aquest escapa de Menorca "odiant tot el que allí hi havia: la gent, la ignorància, la pobresa, el feixisme triomfant..." Viatjarà a França amb el protagonista per començar als camps de concentració i acabar triomfant i alternat amb personatges reals com Fernand Leger, André Malraux, Pierre Dubuffet o Jack Lang, entre d'altres.


Mirada ácida sobre hombres y mujeres

Esterotipas
autor: Luz Sánchez-Mellado
género: Humor
editorial: Plaza Janés
edición: Barcelona, 2012
páginas: 218
precio: 15,90 euros

Joan Cantavella Madrid
En el suplemento que publica los domingos un periódico nacional aparece invariablemente (desde 2009) una columna de Luz Sánchez-Mellado: una periodista que lleva muchos años ocupándose de diversos menesteres informativos, sobre todo en la sección de Sociedad, que suele ser un cajón de sastre donde caben toda clase de temas relacionados con los aspectos plurales de la vida cotidiana. Son miradas ácidas hacia todo tipo de situaciones, que son observadas con una enorme capacidad para obtener el más sabroso jugo humorístico. Sorprende, todo hay que decirlo, por su perspicacia y por su mala leche.

No sé si los textos que aparecen en su libro "Estereotipas" han salido literalmente de las páginas del periódico, pero al menos percibimos el mismo tono zumbón al que allí nos tiene acostumbrados. Las intenciones que confiesa ahora, ya desde el mismo título, son recoger las figuras más reconocibles que se pueden encontrar en el sector femenino y sacarles todo el provecho, sobre todo si los adorna con una larga sarta de maldades e insidias. Miss Prótesis y Divorciada con Reparos se barajan con Doña Imperfecta y Borde como yo sola, que son algunas de las cincuenta y una antidivas que van desfilando por el libro. Y puestos a describir maneras de ser y de comportarse, podría haber traído a escena otras muchas, porque hay casi tantas como personas y no es bueno generalizar.

El desparpajo con que acumula vicios y virtudes (más de los primeros) sobre unas criaturas que no son ni mejores ni peores que los varones (tal vez mejores), nos hace pensar que si se ocupara de nosotros nos iba a dejar tiritando: lo tendríamos bien merecido, porque ni siquiera estamos dotados de sentido del humor y capacidad de aguante para hacer frente a esa prosa capaz de echarnos por tierra con un par de adjetivos. Que sepa el lector que se encontrará con un texto irreverente y que huye de lo políticamente correcto.


Industrias aniquiladas

La historia de mi gente
autora: Edoardo Nesi
traducción: Teresa Clavel Lledó
género: Testimonio
editorial: Salamandra
edición: Barcelona, 2012
páginas: 155
precio: 9,50 euros

Edoardo Nesi (Prato, 1964) es un escritor y exempresario, hijo de una familia de industriales textiles de Prato, en la toscana italiana, que en "La historia de mi gente" cuenta el hundimiento de las fábricas textiles de la región fruto de una globalización sin gobierno y sin derechos.

Nesi relata en el libro su historia personal y familiar y explica como la industria textil de Prato logró remontar su destrucción por los nazis y, en cambio, no ha podido vencer a la masiva introducción de los productos fabricados en China por una mano de obra barata y sin derechos. Frente a los economistas y políticos que defienden las bondades del mercado mundial sin barreras, él cuenta su experiencia personal. El autor advierte de que "como ya debería haber quedado claro incluso para nuestros mayores, tan entusiastas de esta maldita globalización sin reglas, el dinero que hoy ahorramos comprando los productos chinos es el mismo que servía para pagar los sueldos de los trabajadores italianos, las hipotecas de sus casas y sus pensiones, sus estancias en el hospital, los colegios de sus hijos, sus coches y su ropa. Su vida, nuestra vida".

El testimonio de este italiano, autor de seis novelas, una de las cuales fue premiada al igual que "Historia de mi gente" nos hace reflexionar sobre las consecuencias del capitalismo sin reglas y además está escrito con fuste literario.


Penas de amor en Bakú

Alí y Nino
autor: Kurban Said
Traducción: Isabel Payno
género: Novela
editorial: Libros del Asteroide
páginas: 295
precio: 18,95 euros. E-book 9,49

A comienzos del siglo XX, la ciudad de Bakú, en Azerbaiyán, vive en un frágil equilibrio entre Oriente y Occidente. Allí, Alí Khan, un joven aristócrata musulmán, se enamora de la bella y enigmática Nino, una joven princesa cristiana. Para estar juntos deben vencer prejuicios y enemistades ancestrales.

Lo más visto