Síguenos F Y T I T R

El fons de Maó s'obre al món

La biblioteca pública maonesa participa en el projecte del Ministeri de Cultura per posar en comú les seves revistes, publicacions, llibres o manuscrits a través de biblioteques virtuals

La «Voz de Menorca» va sortir al carrer l’1 d’octubre de 1906, i n’hi ha fins el 6 de febrer de 1939

La Biblioteca Pública de Maó forma part del projecte que encapçala el Ministeri de Cultura, per preservar i fer accessible la premsa històrica publicada a Espanya, i també la difusió, mitjançant facsímils digitals de col·leccions manuscrites i llibres impresos, perquè formin part del Patrimoni Històric Espanyol. És a través de dos portals, la Biblioteca Virtual de Patrimoni Bibliogràfic, i la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica.

A través d'aquests recursos, Maó aporta prop de 130.000 pàgines digitalitzades, unes 40.000 de llibres de ciències naturals, geografia o medicina, i unes altres 90.000 pàgines de diaris i revistes editades a Menorca. L'objectiu d'aquest projecte és positiu per al director de la Biblioteca Pública de Maó, Juan Francisco Sánchez, perquè «garanteix i assegura la conservació per sempre d'aquests documents, i a més, qualsevol persona o investigador els podrà consultar des de casa», fent així més accessibles els fons de les diferents biblioteques de l'Estat que hi participen, i que són prop d'un centenar.

El material que està disponible en aquest arxiu s'ha digitalitzat, o bé enviant el material a Madrid (cas dels llibres), o bé després que el Ministeri hagi enviat a Menorca personal encarregat de fer la digitalització in-situ (cas de les revistes i publicacions de premsa).

Sánchez recorda que entre el fons documental amb què compten hi ha uns 17.000 llibres o documents provinents de les biblioteques de tots els convents i monestirs de Menorca, que van ser expropiats pel moviment revolucionari, i que es van recollir a les biblioteques provincials. Així, pel fet de ser una illa, i tot i no ser província, Menorca va reunir tot aquell material a la biblioteca de Maó.

És per això que la ciutat de Llevant ha pogut aportar ja els exemplars de 127 publicacions i revistes editades a Menorca i, de moment, 48 llibres que hi ha a la biblioteca, d'abans de l'any 1940. Encara que «l'ideal seria poder digitalitzar llibres editats a Menorca, encara que no són molt antics». I és que, per ara, els documents que s'han aportat són de la biblioteca, però no han estat editats aqui.

Així, després d'aquests 48 llibres inicials, la biblioteca prepara ara un llistat d'obres susceptibles de ser incloses al projecte. Un dels requisits és que els documents siguin d'abans de 1940, per ser materials que ja han passat a esdevenir patrimoni comú després d'haver-ne expirat els drets d'autor. Tot i així, hi ha casos com «La Revista de Menorca», en què s'han iniciat converses amb l'Ateneu de Maó i el Consell.


Europeana

A més, el Ministeri de Cultura també participa en el projecte continental Europeana, la biblioteca digital europea de lliure accés inaugurada el 2008, i que compta ja amb documents (llibres, diaris, arxius sonors, mapes, manuscrits, pel·lícules, pintures i d'altres) aportats per institucions culturals dels membres de la Unió Europea. Així, el fons documental que hi ha a Maó esdevé també consultable a tota Europa.

Lo más visto