Síguenos F Y T I T R

Francesc Calvet reneix amb una retrospectiva

El Museu de Menorca inaugura avui, a les 20 hores, una mostra que relata la trajectòria artística i personal del pintor català establert as Castell amb un centenar d'obres d'entre 1966 i 2004

L'exposició inclou les diferents etapes creatives de Francesc Calvet. | Javier Coll

|

l Museu de Menorca inaugura, avui a les 20 hores, la primera exposició retrospectiva del pintor i escultor català establert a Es Castell, Francesc Calvet (Barcelona 1947 - Es Castell 2004). «Fins aquí» és el títol de la mostra, comissariada per la historiadora de l'art Cristina Andreu, que relata la trajectòria artística i personal de Calvet a través de més d'un centenar d'obres datades entre els anys 1966 i 2004. També inclou deu palafons que esbossen la seva relació amb diferents àmbits artístics i socials.

«No crec que l'art pugui canviar estructures socials ni intel·lectuals, però sí crec que pot ajudar a un lent procés evolutiu en la formació de les persones». Amb aquesta frase de l'artista s'inicia l'itinerari per tres espais diferents del museu. La primera sala reuneix la pintura social dels anys 60 i 70 i les teles surrealistes que Calvet va crear fins a principis dels anys noranta.

El segon espai agrupa l'obra matèrica i abstracta del pintor de finals de la dècada dels noranta i una selecció de les il·lustracions que va fer per al llibre «Abissínia», en homenatge al dibuixant de còmics menorquí Marino Benejam, una de les ànimes de la revista infantil TBO. Aquesta segona sala també mostra petites escultures fetes amb materials de deixalla, diversos objectes-escultura concebuts com a elements d'experimentació i les seves últimes creacions pictòriques de principis dels anys 2000 que mantenen trets del figurativisme, el collage i l'expressionisme abstracte. L'itinerari es tanca amb l'obra que Calvet va deixar inacabada al seu estudi després de la seva mort.

A l'exterior d'aquestes dues sales, s'exposen deu plafons de dos metres d'alçada al voltant del pati del claustre del museu, situat en un antic convent franciscà, que expliquen la vinculació de Calvet amb la docència, la il·lustració, l'activisme social i dues de les seves passions al marge de la pintura: la música i la literatura. A més, es mostren les reproduccions a escala de les dues escultures de gran format que Calvet va dedicar a l'astre Sol i que va regalar al seu poble de Es Castell.

Lo más visto