Síguenos F Y T I T R

La lluminositat de Zulema Bagur envaeix El Roser

L’artista inaugura aquest dijous l’exposició retrospectiva a Ciutadella

Zulema Bagur enceta nova línia d’experimentació creativa amb la instal·lació «Germinació». | Gemma Andreu

El blanc ha transformat l'atmosfera de la sala El Roser, un color que multiplica l'efecte de lluminositat de les obres de Zulema Bagur. L'artista (Maó, 1963) inaugura aquest dijous dia 26, a les 19 hores, l'exposició retrospectiva «Zulema Bagur 1990-2015», la mostra central organitzada pel Govern i el Consell amb motiu del Dia de les Illes Balears. Comissariada per Carles Jiménez, l'espectador podrà descobrir l'evolució d'una artista captivada per la natura i l'emoció del paisatge.

Temàtiques

Zulema Bagur s'ha adaptat a les capelles de l'antiga església per situar-hi a cada una els temes que han definit la seva pintura. Les obres s'acompanyaran dels seus propis textes i reflexions poètiques. El recorregut comença a «Orígens», on es descobreixen les arrels pictòriques de l'artista i els inicis per trobar el seu camí com a pintora. El primer és un retrat del seu avui matern, sabater de banqueta des Migjorn Gran.

A «Arquitectures», Zulema Bagur mostra la inspiració que li desperten els ports de Maó i Ciutadella. En constant experimentació i evolució creativa, la secció «Pedra-terra» expressa la visió de les pedreres i els camps de l'Illa des d'una perspectiva aèria, en un joc de camins i tanques.

També aèria és la mirada de les obres d'«Aire-mar», on mostra les visions del litoral, de la relació entre els límits del mar i la terra. En canvi, a «Món vegetal» apareix la Zulema Bagur més subtil i lluminosa, amb la visió de flors i vegetació des de la perspectiva d'un insecte. La seva fascinació per l'anatomia humana apareix a la secció «Nuesa», on enceta una atrevida experimentació amb els colors.

L'exposició es completa amb «Disseny», que aglutina les obres gràfiques i artístiques, com el cartell de les Festes de Gràcia i cartelleria específica pel Teatre Principal, la imatge del darrer Festival de Música de JJMM de Maó o la portada del CD del grup Bastió de s'Illa.

A «Dia a dia al taller» el públic podrà descobrir el procés creatiu de l'artista. L'exposició es clou a «Fons marí», el punt d'entrada a la sala, amb la vaca que presentà al certamen Vaca'street Art d'Alaior, envoltada de quadres de peixos i creada a partir de l'anècdota real d'una vaca que va ser rescatada de les aigües del port de Maó.

Aquesta és una de les tres instal·lacions junt amb «Germinació» i «Diàleg», la nova línia d'experimentació amb el llenguatge contemporani. Al rerefons de la mostra, l'artista mostra el procés creatiu del vitrall de 8 metres d'alçada que creà per al Museu Reynolds de Maó i inclou la projecció d'un vídeo relacionat.

Lo más visto