A Manuel Cuyàs (Mataró, 1952) el destinaren el 1975 a Menorca a fer el servei militar. Va estar-s'hi un any fent de soldat al quarter militar de Cala Corb. Una època de pocs bons records, però a diferència de molts del seus companys, que juraren que mai no tornarien a l'Illa, Cuyàs va reincidir.
Trenta anys després, l'estiu de 2013, va tornar. Explica que «amb la por que em decebés, em va agradar més que abans».
El periodista, que d'ençà fa anys escriu un article diari a «El Punt Avui», estiuejà a l'Illa els mesos de juliol de 2013 i 2014. «He fet nous amics que m'han conduït a llocs que encara no coneixia perquè mai no es coneix tot, i que m'han informat de Menorca i la seva gent», comenta.
Les vivències i experiències d'aquests dos estius a l'Illa les anà publicant en forma d'articles a «El Punt Avui». Aquest quadern de viatge ara surt a la llum en format de llibre, editat per Lleonartd Muntaner Editors. Es titula «L'arròs de la terra. Dos juliols a l'illa de Menorca».
El títol té un perquè. I ens el conta. En una de les seves estades va descobrir el restaurant Ca n'Aguedet, as Mercadal, i va conèixer Crispín i Miquel Mariano. «Vaig demanar una especialitat gastronòmica menorquina i em van servir arròs de la terra, un plat popular, en vies de desaparició que vaig trobar molt bo i autèntic. Un plat excel·lent perquè m'agrada més la cuina popular que la sofisticada». El periodista, que cercava un títol per al seu quadern de viatge, diu que «he volgut que aquesta exquisidesa gastronòmica donés nom a aquest llibret perquè l'he trobat sonor, expressiu i evocador».
Aquesta nova edició conté els articles que li ha inspirat Menorca «tornant de les meves dues incursions menorquines». L'illa és per a ell la seva tercera pàtria després de Catalunya i la pròpia infantesa, segons recalca.
El periodista també ha publicat enguany un altre recull d'articles en el llibre «Enamorats d'Audrey Hepburn» i, l'any passat, va obtenir un èxit editorial amb «El nét del pirata», un llibre de records, especialment de la seva infantesa.