Aquest 2015 ha estat declarat Any Europeu de Patrimoni Industrial i Tècnic, i és en aquest context, que les institucions continentals promouen unes Jornades Europees de Patrimoni Industrial i Tecnològic, iniciativa que arriba també a Menorca amb un parell d'iniciatives per donar a conèixer exemples d'aquest tipus de béns.
És així com aquest cap de setmana es faran as Mercadal unes sessions matinals (de 10 a 13 hores) de portes obertes perquè qui ho desitgi pugui conèixer maquinària que, temps enrere, va ser fonamental per al dia a dia de la societat menorquina, permetent que aquesta evolucionés. En aquest cas, es podran veure la ferreria d'en Bep Carretero, ubicada al carrer de Baix, i l'antic molí fariner d'en Biel, que es podrà veure al Pla de ses Eres, també des Mercadal.
A més, a Can Victori es presentaran les Jornades de Patrimoni Industrial de Menorca que està preparant l'Institut Menorquí d'Estudis, previstes pels dies 6 i 7 de novembre. A més, es donarà a conèixer el projecte «Estudi del Patrimoni Industrial de les Illes Balears», d'Art-Xipèlag, un portal web impulsat per Joan Carles López, per convertir-lo en un catàleg de referència sobre els béns patrimonials d'aquesta mena, a nivell autonòmic. Aquestes dues activitats tindran lloc aquest dissabte, dia 26, a partir de les 12.30 hores, a l'IME.
Durant la presentació d'aquestes jornades, el conseller insular de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, considerà que, tot i ser un «programa senzill», aquestes activtats «són prou interessants» per tothom qui tengui interès en conèixer l'evolució de diferents sectors, mentre que la cap de servei de Patrimoni Històric, Cristina Rita, destacà «la dimensió europea i, alhora, local» d'aquestes jornades ja que permeten valorar la interacció entre societats, en el cas de Menorca, vinculades a les dominacions històriques.
I és que, segons el director insular de Cultura i Patrimoni, Antoni Ferrer, «el patrimoni industrial és clau per entendre la identitat europea i la interacció entre països, amb la transmisió d'habilitats, tecnologia i processos, més enllà dels límits nacionals». Per això «és important donar a conèixer i preservar» tot aquest patriomoni.