Síguenos F Y T I T R

L'Arxiduc i la seva petjada a Menorca

El Convent de Sant Diego d'Alaior acull fins a final de mes una versió reduïda de la mostra «Jo, l'Arxiduc. El desig d'anar més lluny», organitzada per l'Institut d'Estudis Baleàrics

Javier Coll

|

El pròxim dia 12 d'octubre es compleixen cent anys de la mort de l'arxiduc Ludwig Salvator d'Habsburg-Lorena i Borbó (Florència, 1847 - Txèquia, 1915), autor de la monumental obra «Die Balearen in Wort und Bild geschildert» («Les Balears descrites per la paraula i la imatge»), publicada entre els anys 1869-1891.

Aprofitant aquesta efemèride, l'Ajuntament d'Alaior va presentar ahir l'exposició «Jo, l'Arxiduc. El desig d'anar a més lluny», amb la presència de la directora general de Política Lingüística del Govern, Marta Fuxà, la batlessa Misericordia Sugrañes, i la regidora de Cultura Isabel Rosdríguez, que fins a final de mes estarà oberta al públic al Convent de Sant Diego. Aquesta exposició ha estat organitzada per l'Institut d'Estudis Baleàrics i comissionada per l'escriptora Carme Riera, en el marc del declarat pel Govern balear Any Arxiduc Lluís Salvador d'Àustria. Va ser presentada per primera vegada el passat mes de febrer al Casal Solleric de Palma.

La mostra, en versió reduïda, està estructurada en vuit àmbits, que ofereixen la personalitat d'aquest aristòcrata viatger i la seva petjada a l'arxipièlag balear: El retracte, l'Arxidu com a viatger, la mar i la terra, l'observador i l'home de ciència, l'home de lletres, afectes i relacions humanes, l'amfitrió i el llegat. A més del material propi de l'exposició, l'Ajuntament d'Alaior ha incorporat en aquesta ocasió els dos toms d'aquesta obra dedicats a Menorca, les reproduccions d'uns gravats relacionats amb el municipi i amb aspectes generals de l'Illa que figuren en els referits llibres i un audiovisual sobre l'Arxiduc que en el seu dia va emetre TVE-2.


Menorca

L'Arxiduc va publicar els anys 1890-1891 «Die Insel Menorca», la part referida a l'Illa que, «és, sens dubte, la major aportació global al coneixement de la terra i dels homes que s'ha fet mai, fins avui, de la balear menor», segons afirma al catàleg de l'exposició Tomàs Vidal Bendito, catedràtic jubilat de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona. A més, Vidal assegura que la part menorquina del «Die Balearen...» és el millor dels diversos treballs que va publicar al llarg de la seva vida, fet que s'explicaria per haver-se elaborat durant la seva maduresa.


[Lea la noticia completa en la edición impresa o en Kiosko y Más o My News]

Lo más visto