Un dia d'estiu de molta feina a Can Burdó, establiment emblemàtic de Fornells, un senyor va entrar a encomanar taula per a sopar. Els responsables van dir-li que estava ple, que no podien atendre la petició. El visitant els insistí, que era per a la família reial. «Ho sentim, no podem desatendre els clients que tenim i els que han reservat taula», i el van adreçar al restaurant Es Pla. Temps després, a Can Burdó van rebre una comunicació de la Casa Reial on els felicitava per la fidelitat a la clientela. Aquesta anècdota l'explica Margarita Caules Ametller (Maó, 1944) al llibre «Can Burdó de Fornells», una edició que descobreix la història i la memòria d'un establiment que va fer famós a Fornells per la seva caldera de llagosta. Uns articles que l'autora dedicà a Can Burdó al diari MENORCA van ser el punt de partida d'una recerca històrica sobre l'establiment i les diferents generacions que el regentaren. De fet, dues de les persones que el van regentar, Antoni Caules Taltavull i Nina Caules Benejam, eren fill de cosí i cosina, respectivament, del pare de Margarita Caules. El llibre, amb pròleg de Josep Pons Fraga, editor del diari MENORCA, és una de les novetats editorials d'enguany de l'autora, junt amb una altre llibre d'investigació: «Es Mercadal i els seus Consistoris», que compta amb el pròleg del director des Diari, Josep Bagur Torres.
Esdeveniment cultural
Ambdós títols nous, juntament amb la reedició de «Rondalles de s'Àvia Guideta», amb pròleg del periodista Juan Carlos Ortego, són la triple novetat editorial de Margarita Caules per a la Festa del Llibre d'enguany. Els tres exemplars, impresos a Gràfiques Menorca, es presentaran aquest dimecres, dia 20, a les 20 hores, al Saló de Plens de l'Ajuntament des Mercadal. L'acte, que presentarà Josep Pons Fraga, comptarà amb les intervencions dels tres darrers batles de la localitat: Antoni Pons Fuxà, Ramon Orfila i Francesc Ametller, actual alcalde.
Aquestes tres noves edicions fan que Margarita Caules sumi ja 11 llibres publicats. L'autora, incansable investigadora de la memòria dels menorquins, fa 25 anys que publica al diari MENORCA les seves «Xerradetes de Trepucó» i amb elles ha fet de cronista de l'època que li ha tocat viure. Segons Josep Bagur, «l'interès dels seus articles es basa en el fet de que parla de persones, de famílies, de gent de Menorca, que poden haver sortit de forma esporàdica a les pàgines des Diari, però que amb na Margarita hi han trobat un espai generós perquè sigui possible conèixer-les. Ella ha fet que no s'hagi perdut la memòria de molts personatges del segle XX».