El 46% dels residus que es recullen en les aigües de Balears són plàstics. Si es segueix amb les tendències de contaminació i sobrepesca el número de peces de plàstic al mar superarà al de peixos segons un estudi del World Economic Forum. Aquestes xifres i el fort lligam amb el mar han portat a l'animador gràfic Enric Gener a pensar «Mar de plàstic», un projecte de conscienciació, acció i educació amb el qual vol sensibilitzar a la societat de l'estat del fons marí, «molts cops invisible» afirma Gener, per qui no hi està familiaritzat.
Fotografia l'ésser humà envoltat en un plàstic de 24 metres per a denunciar que «Menorca no és tan polida com ens la volen vendre» des de les oficines de turisme que, considera, «posen el focus en les platges cristal·lines» sense adonar-se que s'acabaran «si no cuidem el fons marí». Critica la poca implicació de les administracions en la neteja del mar que es limiten a la superfície amb l'ús de pelícans, unes barques preparades amb pales que recullen els residus que suren. Lamenta que se n'acabin fent càrrec voluntaris i entitats com el Club Nàutic de Ciutadella, amb el qual col·labora en la jornada anual d'extracció de residus. A l'aigua troben «des de bateries de cotxe fins a motos, hamaques o carros de supermercat». En l'última intervenció, destaca, van extreure un plàstic de grans dimensions i quan van atracar Ports no se'n volia responsabilitzar, al·legant que no era competència seva. Això fa que n'Enric Gener es pregunti «per què no existeix un servei organtizat que reculli els residus del fons marí de la mateixa manera que et vénen a cercar els fems a casa».
El futur
Com que «els adults tenen poca educació medioambiental» té l'esperança de fer-la aflorir en la ciutadania del futur. Per a sensibilitzar als infants de la importància de cuidar la mar va enviar una carta a dues escoles de primària, la d'Es Mercadal i la de Margarita Florit de Ciutadella des de Belice, al Carib. «Els explicava que nedava entre tortugues» i «els deia que abans això era possible a Menorca». El text els va impactar i, amb l'ajuda de les mestres, van implicar-se en l'estudi de la desaparició d'espècies marines a la classe de medi ambient. Així, de forma improvitzada, va néixer la part educativa de «Mar de Plàstic». Els fillets, de 7 i 10 anys, van calcular els nivells de contaminació a matemàtiques, van elaborar gràfics amb dades sobre la sobrepesca, i van crear peixos de plàstic a partir del que trobaven a la platja. Aquestes escultures formaran part de les properes composicions de n'Enric, que les comença a fotografiar sota l'aigua, com els peixos que ens esperen en un futur «mar sense vida». Per ara porta sis fotos que vol fer públiques en l'últim treball amb els fillets, una exposició de la recerca realitzada a classe. El seu objectiu, que entenguin el valor de la seva feina i enseyin als més grans les conseqüències negatius que pot tenir la sobreexplotació de la mar i la natura en la vida dels seus fills.