El nou Museu de Menorca experimentarà una interessant evolució una vegada es faci realitat el nou projecte de museïtzació que el Ministeri de Cultura acaba de treure a licitació, aquest dijous, per un import de 700.000 euros. Un projecte que convertirà les instal·lacions en un centre museístic d'història, i no tan centrat en la part arqueològica.
Aquest canvi vindrà de la mà d'un discurs molt més didàctic i accessible per a tots els públics i fent us de les noves tecnologies. Però no només. Hi haurà des de tauletes tàctils a audiovisuals explicatius, passant per maquetes o capses didàctiques, amb reproduccions de peces que el visitant podrà tocar i manipular, o fins i tot, amb jocs, com per exemple, sobre la vestimenta del segle XVIII.
Nou concepte
La directora del Museu de Menorca, Carolina Desel, explicava aquest divendres que, fins ara, «al Museu de Menorca s'hi podia veure molta ceràmica, amb molts fragments» que tal vegada costava d'entendre i de contextualitzar. «Ara s'escolliran més les peces que s'exposaran, n'hi haurà menys però seran més senceres, perquè s'entenguin millor, amb un llenguatge més estètic i més agradable, amb l'objectiu d'arribar a tothom, però sense perdre rigor científic».
I és que, com s'especifica al projecte d'execució de la remodelació museogràfica, partint de la premissa de què no es pot explicar tot sobre la història de l'Illa, es serà molt selectiu i es presentarà una síntesi amb aquells moments claus que expliquen com és avui Menorca, recordant les primeres invasions turques o les diferents dominacions del primer mil·lenni.
Així, la idea és que «amb poc més d'una hora puguin visitar el museu i tenir una visió general de la història de Menorca, i si volen aprofundir, també ho podran fer, ja que hi haurà explicacions més extenses i detallades», afegia Desel.
«Abans, la part arqueològica era molt present, i hi seguirà sent, però apostem per un museu d'història, on s'expliqui l'evolució des dels primers pobladors fins a l'actualitat, per donar una visió històrica més completa».
A més, aquest discurs expositiu estarà també a l'abast de persones cegues, ja que s'inclouran informacions en braille, les quals, combinades amb els caixons didàctics, ajudaran a entendre com era, per exemple, una naveta o algun altre monument.
En qualsevol cas, aquest nou projecte també inclourà elements de l'antic museu que són plenament vàlids, com audiovisuals, maquetes o, també, vitrines o pedestals per exposar-hi peces.
Quant a la distribució dels espais, a la planta baixa hi haurà la recepció i una primera sala d'exposicions temporals (en la que no s'hi ha intervingut amb les obres), i el claustre serà el nexe per als diferents serveis del museu. Així, hi haurà un espai d'introducció a la visita, una altra sala per exposicions temporals, una àrea didàctica i la sala d'actes i la cafeteria. Ja al primer pis s'hi explicarà des de la prehistòria al món islàmic, i al segon, des de la baixa Edat Mitjana fins a l'actualitat.