Síguenos F Y T I T R

Segon volum d'Antoni Orell als Quaderns de Folklore

El Col·lectiu Folklòric de Ciutadella presentarà dilluns el nombre 117 de la col·lecció, amb textos de l'exbatle socialista, ja desaparegut

El fill de l'autor, Tomàs Orell, amb Josep Portella, qui ha fet la introducció i s'ha encarregat de l'edició del nombre 117 dels «Quaderns de Folklore | Isaac Pons de Rosa

|

Antoni Orell Calafat (Ciutadella, 1935 - Maó, 2017) és l'autor del nombre 117 dels Quaderns de Folklore que edita el Col·lectiu Folklòric de Ciutadella. Un volum que segueix al que es publicà l'abril de 2016, i que duu per títol «La nostra Ciutadella vella (II) La vida a Ciutadella durant els anys cinquanta i seixanta».

Aquest és un recull de textos que s'inicià amb la primera entrega, en el qual, com apunta l'autor de la introducció del llibre, Josep Portella, es poden llegir un seguit d'«articles publicats en la secció 'Peuades' del Setmanari El Iris entre 1990 i 1991».

Eren «articles que Orell va escriure quan tenia 60 anys sobre la seva infància i són fruit de la reflexió, després d'haver estat batle i amb una altra visió i amb més coneixements».

Portella avança que el contingut d'aquest nou volum inclou articles agrupats per temàtiques, sobre la vida d'escolar i l'ambient al col·legi Salesià, sobre la seva vinculació amb el món del teatre i la música que es movia al voltant també de Calós, així com un parell de capítols sobre futbol i en relació al seu pas per l'empresa de calçat Can Mayans. Igualment, «hi ha una miscel·lània sobre diferents personatges de Ciutadella» dels anys 40 a 60 del segle passat.

El fill de l'autor, Tomàs Orell, recorda com el seu pare «sempre va estar molt agraït a Calós, perquè li van donar l'oportunitat d'estudiar sent d'una família amb pocs recursos». Així, afirma que «Calós va ser un centre vital per Antoni Orell», especialment per la vinculació amb el teatre. «El teatre li venia de família, la seva mare i el seu conco, Anna i Pepe Calafat, van estar amb la companyia Delfín Serra abans de la guerra», recorda.

Tomàs Orell, en nom de la família, expressa el seu «agraïment al Col·lectiu Folklòric per haver tret aquests dos nombres sobre una persona a la qual sempre li va agradar escriure». De fet, afegeix, «a casa no teníem televisor, però sí una màquina d'escriure».

Antoni Orell va veure publicat el primer volum. Malauradament no va veure la segona entrega. Va morir el passat 29 de juny.

Homenatge

Aprofitant la presentació d'aquest nou Quadern de Folklore, l'Ajuntament de Ciutadella farà un reconeixement a la figura d'Antoni Orell, qui va encapçalar la corporació municipal ciutadellenca entre 1983 i 1987. S'ha convidat a assistir-hi a Antoni Salvador, que va succeir a Orell en el càrrec, així com a la família del desaparegut.

Lo más visto