Síguenos F Y T I T R

Un porxo excepcional al talaiot de Sant Agustí

El monument des Migjorn Gran és un cas únic a Menorca per conservar cinc bigues d'ullastre originals del 1.200 aC i s'hi ha localitzat una estructura adosada amb un passadís a un segon edifici amb sostre

El director de l’excavació, Damià Gomis, indicant fins on arribaven els sediments que han retirat, davant del porxo | Josep Bagur Gomila

|

El talaiot de Sant Agustí Vell no deixa de sorprendre els arqueòlegs que l'excaven des de 2017. La darrera campanya que s'ha duit a terme ha donat com a resultat la troballa d'un «portal amb un porxo o avantcorredor adossat a la part exterior del talaiot», que donaria accés a un passadís cap a l'interior d'aquest monument que té més de 3.000 anys. Cal recordar que les cinc bigues d'ullastre que es conserven a l'interior, gràcies a la gran estabilitat de temperatura i humitat que hi ha, daten del 1200 abans de Crist.

Aquest «és un element únic en la prehistòria de Menorca», afirmava aquest divendres l'arqueòleg Damià Gomis, durant la presentació de les primeres conclusions dels treballs realitzats. «Normalment, els portals són obertures clàssiques en els murs, però aquest és un porxo que s'ha construït davant la façana i s'adossa a ella, cosa que no trobam en cap altre lloc».

Aquest passadís, suposadament, condueix al talaiot. Encara no s'hi pot accedir i per fer-ho caldrà reforçar els murs laterals abans de buidar-lo de sediments. «Hem perfilat el perímetre dels murs i del porxo i una columna», explicava Gomis, indicant a la vegada que l'habitació adossada al talaiot «conserva les lloses de la coberta». Un fet que, pronostica, «serà excepcional, quan ho excavem».

Els investigadors asseguren que aquest espai va tenir una ocupació tardana durant l'edat del ferro, que es va allargar fins al 300 aC. La datació s'obté dels materials obtinguts durant les excavacions, com ara ceràmiques, locals i d'importació (principalment d'Eivissa), àmfores i fragments de molons o un morter de pedra. A més s'han trobat llavors de cereal, fet que indicaria que allà es transformaven i s'elaboraven aliments. Ara, els arqueòlegs estan pendents d'analítiques de les llavors, de carbons i de fauna.

Lo más visto