Síguenos F Y T I T R

Ca n'Oliver torna a lluir les seves pintures al sostre

L'Ajuntament de Maó ha promogut la restauració de la pintura del cel ras de Príap i la nimfa, de 1805

Així ha quedat després de les feines

|

L’Ajuntament de Maó ha duit a terme la restauració de la pintura del cel ras que representa l’antic déu de la fertilitat Príap acompanyat per una nimfa, així com el sòcol d’un estudi situat a la primera planta de Ca n’Oliver. La feina ha estat realitzada pels restauradors Francesc Isbert i Lina Torres.

L’estat de conservació de la pintura del cel ras, de 4 per 4,15 metres, obra del pintor sicilià Giuseppe Patania i del decorador Stefano Cotardi, era realment dolent, amb una sèrie d’alteracions que afectaven la capa pictòrica, amb la pèrdua d’una part important de la decoració ornamental a causa de que les zones perdudes van ser refregades, afegint-hi la deficient cohesió entre la capa pictòrica i la capa de preparació, segons assenyala Francesc Isbert.

Els restauradors Francesc Isbert i Lina Torres han restaurat l’obra al sostre del pintor sicilià Giuseppe Patania i del decorador Stefano Cotardi

L’actuació també ha permès la reparació de despreniments a zones puntuals de la tela, com en els punts d’ancoratge, el que podria haver provocat que el suport es desprengués    del bigam provocant la seva caiguda a terra i la seva deformació, alterant la seva unitat.

La tela del cel ras també presentava unes grans taques d’humitat a causa de les filtracions d’aigua del pis superior, amb el deteriorament de l’estat de conservació de la tela, provocant el que tècnicament es denomina «pulverulència», és a dir, «la descohesió caracteritzada per la separació de les partícules que formen la matèria de l’estrat, quan l’estat de disgregació està molt avançat es pot parlar de pulverulència», assegura Isbert.

A més, les motllures de llenya que rematen el perímetre de la pintura també presentaven una deficient cohesió generalitzada entre les capes de preparació i pictòrica, amb la presència de diferents aixecaments.

La intervenció de Francesc Isbert i Lina Torres ha consistit en la neteja amb pinzells i raspall tous i la consolidació de la pintura del cel ras, així com la fixació de la tela en les zones on hi havia alteració pel rovell dels claus. Entre la tela i l’esperiment s’ha netejat de trossos de petites branques d‘arbres que segurament eren restes de nius de coloms que hi havia al pis superior abans de l’adquisició per    part de l’administració.

Lo más visto