Síguenos F Y T I T R

Un concurs posa a prova les paraules menorquines

La Xarxa de Biblioteques de Menorca i el Servei de Política Lingüística del Consell organitzen un concurs sobre paraules pròpies de l’Illa pel 60è aniversari del darrer tom del diccionari Alcover-Moll

Els participants han de relacionar les paraules amb el significat. | Katerina Pu

|

Pau Salort és el primer finalista del concurs «Carta en terra...», que commemora el 60è aniversari de la publicació del darrer tom del Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB), després d’haver guanyat ahir, amb la màxima puntuació, la prova celebrada a la Biblioteca Pública de Maó, que va comptar amb set participants.

El primer finalista devia haver sortit el divendres en la prova organitzada a la Biblioteca Pública des Migjorn Gran, però es va suspendre per la manca de participants en un concurs,    ideat per Sílvia Pons, que posa en valor les paraules referides a Menorca amb l’organització de la Xarxa de Biblioteques de Menorca i el Servei de Política Lingüística i Patrimoni Cultura Immaterial del Consell insular.

La prova celebrada ahir a Maó va comptar amb la presència    de Joana Maria Garau, coordinadora de la Xarxa de Biblioteques de Menorca, d’Eva Florit, tècnica del Servei de Política Lingüística, i de Joan Carles Villalonga que va presentar el concurs consistent en relacionar d’alguna manera les paraules pròpies de Menorca amb el seu significat.

A la primera prova els set participants van haver d’encertar el significat de les paraules «saó», «burcany» i «ajoc», amb la particularitat que hi havia tres respostes per a cada una d’elles.

A la segona prova la dinàmica va ser al revés, donat que els participants havien d’encertar les tres paraules que corresponien a tres significats, havent-hi tres possibilitats per cada significat. En aquest cas,    els significats es corresponien amb les paraules «talec», «patarrell» i «escassa».

Finalment, la tercera prova va consistir en relacionar diversos mots amb les seves definicions. Així, un primer bloc van ser les paraules «conna», «aluda», «reble», «beca» i «sargai» que anaven acompanyades sense ordre amb els seus significats, mentre que el segon bloc van ser «rost», «bast», «mai», «sau» i «xorc». L’únic participant que va encertar la totalitat de les respostes va ser Pau Salort, que el pròxim dia 14 d’octubre participarà en la gran final en el marc de la Fira del Llibre en Català.

Pau Salort, l’únic que va aconseguir els 16 punts en joc, va explicar ahir al diari «Menorca» que la seva dedicació a alguns projectes de recerca etnològica i històrica, com l’audiovisual sobre la col·lecció Llambías, i d’història oral, com la recollida de testimonis de persones que van viure i treballar en el camp, l’han familiaritzat amb el llenguatge propi de l’Illa, a més de les excursions pel camp amb l’única guia de les referències toponímiques.

Pròximes cites

Les pròximes cites del concurs «Carta en terra...» són les biblioteques públiques d’Alaior (26 de setembre, 20 hores), Es Mercadal (27 de setembre, 19 hores), Ferreries (30 de setembre, 19 hores), Ciutadella (1 d’octubre, 10 hores), de les que sortiran els altres cinc finalistes que el 14 d’octubre, a les 19 hores, competiran en la gran final del concurs, que es celebrarà en el marc de la Fira del Llibre en Català a Maó.

Les proves que havien de celebrar-se a Sant Lluís i Es Castell també s’han anul·lat per manca de participants.

Lo más visto