Síguenos F Y T I T R

L'encesa de talaiots pels drets humans es redueix a dos monuments de Menorca

Serà aquest dissabte i s'ha previst un acte a Torre d'en Galmés i l'altre a Montefí

Imatge d'una de les passades edicions de l'encesa de talaiots a Menorca.

| |

Només en dos talaiots, els de Torre d'en Galmés, a Alaior, i Montefí, a Ciutadella, s'encendran dissabte les flames per donar suport a les persones refugiades i de defensa dels drets humans. Una xifra que sobta, tenint en compte que l'any passat es va fer en 25 monuments i que la partida pressupostària inicial prevista pel Consell per aquest 2023 era superior, arribant als 15.000 euros.

L'«Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània: un cant pels drets humans» és una iniciativa promoguda des de Mallorca, que es duu a terme en indrets de la costa peninsular mediterrània, Grècia i el nord d'Àfrica, i que a Menorca se celebrarà per cinquè any consecutiu.

Enguany, el Consell ha acceptat el projecte presentat per Cecília Ligero i Aina Sastre, més concentrat i pressupostàriament més ajustat, de 5.445 euros (IVA inclòs).

Com explica Sastre, en edicions anteriors l'efecte era molt visual, però els participants es distribuïen per la trentena de monuments i acabaven sent pocs en cada un d'ells. A més, «no tenia gaire sentit fer una despesa per a reivindicar la situació de les persones migrants», i la logística, amb bengales duites de Mallorca i que requerien nombrosos permisos, era complexa.

«La idea és concentrar a més gent, amb dos actes més potents» on poder llençar «missatges més nets i clars» sobre els drets humans, perquè «la gent se'n vagi amb el sentiment de per què es fa» l'acció, diu Sastre.

Música, manifest i teatre

A Torre d'en Galmés, la cita serà a les 13 hores. Allà, s'encendran bengales de fum i es llegirà el manifest, redactat en aquesta ocasió, per Amnistia Internacional. A més, els músics Annabel i Joan Carles Villalonga interpretaran «Viatge a Ítaca», de Lluís Llach, i finalitzarà amb l'escenificació de l'obra de microteatre «Aquest sol, hi és per a tots?».

El capvespre, a les 17 hores, l'acció continuarà a Montefí, amb la conferència «Les migracions a la Mediterrània», d'Assuès López, la lectura del manifest i el cant. En aquest cas, la bengala que s'encendrà serà de llum, al voltant de les 18 hores. La intenció de les organitzadores és convertir-ho en un acte més reflexiu, on, a part del manifest que es llegeix i que arriba des de l'illa vesina, es pugui aportar quelcom més, com la conferència o la representació teatral, que tracta la temàtica dels migrants.

Relacionado
Lo más visto