Síguenos F Y T I T R

Una exposició recorre els 50 anys de Joventuts Musicals de Maó

El Museu de Menorca acull durant tot l'estiu una mostra sobre la trajectòria de l'entitat, amb un especial protagonisme del festival de música organitzat per primera vegada el 1974

L’exposició es pot veure durant l’estiu a la sala d’actes del Museu de Menorca | Gemma Andreu

|

L'església de Santa Maria de Maó va acollir el 1974 el primer Festival Internacional de Música, organitzat per Joventuts Musicals de Maó amb el  protagonisme indiscutible del seu monumental orgue i, en aquest primer any, amb la qualitat tècnica de Monika Henking.

Tot un esdeveniment musical, amb la participació de prestigiosos intèrprets, tant solistes com en grup, que ha tingut continuïtat al llarg de cinc dècades, gràcies a l'esforç i dedicació de les diferents juntes directives de l'entitat presidides per Ernesto Fèlix, Joan Gordillo, Francesc Fèlix, Salvador Castelló, Pere Pelegrí, Rosina Ballester, Fèlix Ferrer, Lluís Sintes i, en l'actualitat, Júlia Pascual. Una història que està resumida en una exposició que es pot visitar durant tot l'estiu a la sala d'actes del Museu de Menorca.

El guitarrista David Russell

Les posteriors edicions del festival de música van tenir lloc  a l'església de Santa Maria, fins que es va compartir l'organització d'aquest esdeveniment musical amb la Fundació de l'Orgue. Fou així com Joventuts Musicals va utilitzar el claustre del Museu de Menorca -l'antic Convent de Jesús- i anys després també el Teatre Principal.

Inicis

L'exposició arranca amb el començament  el 1959 de Joventuts Musicals de Maó com a resultat de la iniciativa d'un grup d'estudiants universitaris i un altre de joves maonesos amants de la cultura que van decidir crear a l'Illa l'ambient musical que fa  quasi seixanta-cinc anys es vivia a la ciutat comtal. Les Jeunesses Musicales de Bèlgica, el nou moviment juvenil que s'estenia pels països europeus, va ser la inspiració i l'espira que va animar-los a crear un grup similar.

El primer concert organitzat per Joventuts Musicals de Maó es va celebrar el 13 de gener de 1959, amb l'actuació de la pianista francesa Françoise Thinat. Va ser l'estrena d'una llarga i fructífera trajectòria que ha convertit l'entitat en un referent en el món musical. S'ha de dir que Joventuts Musicals va néixer a l'empara de l'Ateneu de Maó, uns lligams que va mantenir durant una quinzena d'anys, fins que es va independitzar.

Ernesto i Kiko Fèlix, dos dels membres fundadors de Joventuts Musicals

L'entitat va celebrar diferents concerts a l'auditori habilitat al soterrani de la Casa de Cultura, en aquells primers anys encara sense disposar d'un piano. Les quotes dels socis, els donatius personals i alguna ajuda de l'Ajuntament i de Sa Nostra eren els escassos recursos amb què es comptava per organitzar una dotzena de concerts cada any, quan actualment es compta amb el suport incondicional de l'Ajuntament i del Consell insular, a més de les quotes socials.

Els concerts es van celebrar a la Sala de Cultura de Sant Antoni, l'Ateneu i l'Orfeó, a més dels concerts de cambra del festival al restaurat claustre del Museu de Menorca i a l'església de Santa Maria. El 2020, la pandèmia de la covid-19 va aconsellar fer els concerts a l'aire lliure al Parc Rubió.

A finals de la dècada de 1970, Juventuts Musicals de Maó va crear una acadèmia de música, l'embrió de l'actual Conservatori, després la Coral Sant Antoni, Sa Petita Orquestra i el 1989 l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca, avui dia independent i amb la direcció de Francesc Prat. Els concerts a la Casa Reynolds, el Projecte 4Cordes i els Concerts Familiars són altres iniciatives de l'entitat que presideix Júlia Pascual.

Generico

Set concerts amb intèrprets de gran qualitat

Un dels concerts destacats del 5è Festival de Música de Maó estarà protagonitzat pel guitarrista David Russell, que tindrà lloc el 19 de juliol -i no el 26 com per error es va informar al diari del passat dia 11 de juny-. El primer concert serà de Xavier Larsson & Vadim Baev (dia 17 de juny, plaça Conquesta), seguit de l’OCIM (dia 8 de juliol, Teatre Principal), Xisco Aguiló & Isabel Fèlix (dia 12 de juliol, claustre Museu de Menorca), David Russell (dia 19 de juliol, Teatre Principal), Pura Corda (dia 26 de juliol, claustre Museu de Menorca); Barcelona Clarinet Players (dia 2 d’agost, la Mola), i Marco Mezquida i Salvador Sobral (dia 16 d’agost, Teatre Principal). Tots seran a les 21 hores.

Lo más visto