Síguenos F Y T I T R

Quins rituals feien els menorquins a la prehistòria?

Els arqueòlegs Montserrat Anglada i Octavio Pons dirigeixen el projecte arqueològic del pati de l'hipogeu C6, de sa Mola d'Alaior, per estudiar els rituals i àpats

Les excavacions han permès recuperar 230 vasos d’època talaiòtica. | Museu de Menorca

|

Les excavacions arqueològiques al pati de l'hipogeu C6 de sa Mola, a Alaior, codirigides pels arqueòlegs Montserrat Anglada i Octavio Pons, han posat al descobert les restes d'animals que els talaiòtics van utilitzar fa 2.200 anys per fer ofrenes als seus morts o per celebrar banquets de commemoració, segons afirma l'arqueòleg especialista en fauna Damià Ramis.

Es tracta d'un conjunt no molt nombrós, però s'han pogut determinar unes sis-centes restes i quasi totes són cabres, bens i porcs. A sa Mola crida l'atenció que predominen els animals molt jovenets, un fet que es pot veure a través de les mandíbules i la gran quantitat de premolars de llet que són els ossos que dominen tot el conjunt. «Gairebé les restes que es van dipositar al pati són d'animals molt jovenets, una cosa que no és freqüent en el dia a dia de les comunitats talaiòtiques, normalment es maten en unes edats més avançades, tant les cabres, ovelles i porcs se sacrifiquen abans d'un any de vida i en el cas dels porcs la majoria d'ells són més joves de sis mesos», assegura Ramis.

Una altra cosa que crida l'atenció als arqueòlegs és que no es troben tots els ossos de l'esquelet, sinó que hi ha unes parts molt concretes, és a dir, sobretot dominen les restes de dents i mandíbules, també hi ha alguns fragments de cranis. «A molta més distància tenim un conjunt, tant en el cas de les cabres i bens com de porcs, de radis i tíbies, és a dir, de la part inferior de les extremitats. I, en canvi, per exemple, no hi ha vèrtebres, costelles, no trobam restes pràcticament de la part superior de les extremitats. El que s'ha dipositat allà són restes corporals que tenen poc rendiment càrnic la part inferior de les extremitats, les mandíbules, són ossos que no tenen carn adherida, veim que hi ha una selecció d'aquestes parts», assenyala.

A més, en els ossos no s'han trobat cremades i les marques de talls són també molt escasses. «Bàsicament, al pati hi ha dues possibilitats que no són excloents: que es fessin ofrenes als morts o celebració de banquets de record o de commemoració», subratlla.

Generico

El pati davanter d’un hipogeu que va ser excavat per Joan Flaquer

El 2017, va arribar al Museu de Menorca la col·lecció Joan Flaquer i Fàbregues, amb més de 3.500 objectes, molts d’ells formaven part de la prehistòria menorquina, amb 269 vasos de fons alt, molt decorats i de caràcter ritual. L’anàlisi de la bibliografia sobre una troballa de Flaquer al pati davanter de la cova de sa Mola el 1915-1916, recorda Montserrat Anglada, va permetre fer una intervenció el 2019 a l’hipogeu amb un projecte quinquennal per reinterpretar el jaciment. Amb l’excavació de la totalitat del pati s’han recuperat altres 230 vasos de fons alt, juntament amb les restes de fauna, bàsicament porcellets, benets i cabretes.

Lo más visto