Síguenos F Y T I T R

L'art de ‘Plankton Manifesto’ vol consolidar-se a Menorca

Katja Loher ha duit fins a l’Illa una sèrie d’artistes internacionals corresponents a una gran varietat de disciplines

Els elements de llum ultraviolada van protagonitzar la inauguració de l’exposició a l’antiga Fàbrica Codina. Baix, Loher amb Abdulla P.A. | ALBERT MIR

| Menorca |

L’edició tardorenca del «Plankton Manifesto» va arrancar aquest cap de setmana amb una gran acollida per part del públic a l’antiga fàbrica Codina i a l’habitatge «convertit en museu» de Casabeja, al mateix carrer Infanta a només un cap de cantonada de distància. Després de celebrar aquest estiu a l’Illa la tercera edició de l’esdeveniment fundat a Zúrich l’any 2021 per Katja Loher, l’artista suïssa indica que ara Menorca «és la casa del projecte».

L’arribada de l’octubre i la tardor ha motivat la posada en marxa d’aquesta obra tan singular. «Vull prolongar la feina feta fins ara i donar continuïtat a les temàtiques», expressa l’helvètica en el seu desig d’assentar el manifest en la que considera casa seva, tot i estar a cavall entre la seva Zúrich, Menorca i Nova York. «Vaig arribar a l’Illa perquè un coleccionista i amic meu em va dir ‘has de venir a Menorca’. Tot s’alinea aquí», confessa l’artista.

Aposta per la sostenibilitat

L’objectiu d’aquestes exposicions és crear consciència sobre la importància crítica de preservar els oceans. D’aquí el nom que porta el manifest, plàncton, definit pels científics mediambientals com la base de moltes xarxes tròfiques aquàtiques i responsables de més del 50 per cent de    la fotosíntesi global.

«La meva intenció és emprar aquestes exhibicions d’art per crear esdeveniments interdisciplinaris i col·laboratius», explica la mateixa Loher. D’aquesta forma s’entén que la suïssa hagi comptat amb l’ajuda i participació d’altres artistes que segueixen la seva tendència, com és el cas de l’artista arribat des de la Índia, Abdulla P. A.

En la jornada de portes obertes, els assistents van viure el que Loher determina com una «experiència immersiva»: cada planta de la casa disposa d’una exposició diferent. Per si fos poca cosa, l’artista gastronòmic Jaime Lieberman afegeix el seu toc culinari al viatge artístic en el qual també s’impliquen el científic Damiano Righeti o l’artista de belles arts Victorine Müller.

Lo más visto