Una nova envestida a les frases autòctones als Quaderns de Folklore

Josep Portella publica el cinquè tom d’«Expressions, dites i refranys de Menorca»

Les figues són un dels elements que apareixen en aquest nou volum de la col·lecció de Josep Portella

Les figues són un dels elements que apareixen en aquest nou volum de la col·lecció de Josep Portella

| Menorca |

La primera entrada del cinquè tom del treball «Expressions, dites i refranys de Menorca», de Josep Portella Coll, és envestida. «Donar una envestida». Aquesta envestida és un volum amb 2.026 frases populars locals, que permet arribar ja a les 9.160. Aquest treball ha estat editat pel Col·lectiu Folklòric de Ciutadella  i el Centre d’Estudis Locals d’Alaior amb el suport del Consell i diversos ajuntaments de Menorca. Acaba amb «fer grima».

A la portada apareixen un parell de frares dalt el Toro amb una motocicleta, il·lustració obra de Tomàs Orell.   Frare té nou entrades a la nova publicació, una d’elles exposa que «Per un frare no es perd el convent» o que «Bon capell fa bon frare», malgrat que els dos que apareixen a la portada van amb el cap descobert.

L’ordre de les paraules fa que en aquest volum coincideixin foc i fum. En el primer cas, la quantitat d’expressions que acumula és enorme. Des del popular «Caure foc» que tant s’empra a Menorca als mesos de juliol i agost, a altres menys escoltades com «Esser un foc que cova» o «Foc de figuera, fa mal de cap». Del fum trobam el clàssic que és de formatjada o el que es treu per les orelles. Les dues paraules apareixen combinades en un parell de dites.

Estimar i estirar són dos verbs que també tenen un gran protagonisme en aquest cinquè volum, amb la tan poc encertada «Qui pega, estima» o altres més neutres com «Lo que poc costa, poc s’estima». Del segon, «estirar ses cames» és un dels més escoltats, junt amb «Esser un estira-i-arronsa».

La meteorologia, un àmbit propici per a les dites i els refranys, troba el febrer per explicar que «Aigo en febrer, civada as graner» o quan fa més calor, per recordar que «Estiu ventós, hivern rigorós», només per posar un parell d’exemples. Per cert, «Un bon exemple, mai és perdut».

Per a qui prefereix la gastronomia, aquest llibre inclou un bon punyat de figues, com les que són d’un altre paner o aquelles que es donen per llanternes. Si volen saber què vol dir aquesta darrera expressió, hauran de consultar el llibre.

Lo más visto