«Això comença a agafar ja color de Sant Joan». Les paraules són de Miquel Salord, l'assaonador que des de fa anys s'encarrega d'adobar les pells amb què es confecciona el vestit de s'Homo des Be. Les va pronunciar durant la trobada celebrada a la seva casa de Cales Piques, on va rebre ahir al migdia la família Taltavull, encapçalada pel caixer pagès de Tramuntana, Carlos; la seva dona, Marga Cursach, el fill de tots dos, que enguany carregarà amb el be, Joan, i la germana d'aquest últim, Júlia. El motiu de la trobada, tal com marca la tradició, no va ser un altre que l'acte de lliurament de les pells amb què es confeccionarà el vestit que el jove de tan sols 22 anys lluirà pels carrers de Ciutadella el proper 21 de juny, el Diumenge des Be.
Salord, conegut popularment com en Conxa, va mostrar orgullós a la família les sis pells que ha adobat per a l'ocasió, la meitat de les quals s'utilitzarà per al vestit. Confessa l'adober que li hagués agradat poder haver-ne treballat alguna més, però que finalment no s'ha pogut fer per una qüestió de temps. Juntament amb la dona del caixer pagès, que s'encarregarà de la confecció, van examinar les virtuts i defectes de cadascuna de les pells mentre les provaven ja sobre el jove Carlos Taltavull, que confessava ahir que se sent «preparat» per enfrontar-se a «l'orgull més gran que hi ha». El seu pare, Carlos, reconeixia que més que nerviosos estan «emocionats» i que a mesura que s'acosta la data el seu fill està intensificant el treball: «Va començar agafant el be poc a poc, però ara es dóna bones tandes. L'agafa almanco quatre o cinc dies per setmana».
Respecte a les pells que lluirà, explica Salord que, com és habitual, va començar a treballar-hi a l'època de Pasqua, a finals d'abril, i la tasca es va perllongar aproximadament durant un mes. I el resultat, segons apunta, ha estat bo: «La llana m'ha agradat molt, és molt bonica i suau», explicava ahir a casa al costat d'un bon nombre de convidats. «Em sembla que ells estan molt contents amb el resultat i jo estic satisfet». I és que aquest ha estat un bon any, confessa l'assaonador, que apunta que «el clima ha estat molt favorable», ja que s'ha trobat amb dues setmanes molt seques i la pell s'ha adobat molt bé. «Ha estat un any esplèndid».
Salord parla amb l'experiència d'una vida dedicada gairebé per complet a la seva professió. Des que tenia sis anys recorda «com la gent venia a casa a recollir les pells de Sant Joan». Ara en té 49, i és el seu fill de tres anys qui l'observa com treballa. «A veure si pot tenir la sort que vaig tenir jo amb el meu pare i pot recollir el testimoni en el futur». Respecte a la festa que ja es respira en l'ambient, comenta que «són uns sentiments molt especials; és un orgull participar amb el meu treball per al poble de Ciutadella».
Ara queda pendent només la tasca de confecció, una feina a la qual s'enfrontarà a partir de demà Marga Cursach. Serà la primera vegada que afronta el repte com a principal responsable, però té l'experiència d'haver participat ja l'any passat a la mateixa tasca amb un equip que aquest any li donarà una mà d'ajuda. «És un orgull molt gran ser la mare de s'Homo des Be, i fer-li les pells molt més», confessava mentre al seu voltant un bon grup d'amics començaven ja a felicitar-se les festes. El compte enrere ha començat i només queden 21 jornades per al gran dia.