Síguenos F Y T I T R
Sant Joan 2016

Per una festa segura

La prevenció, la conscienciació i el comportament cívic són les solucions essencials als problemes de la massificació

D’esquerra a dreta, Ignasi Camps, Eva Moll, Daniel Franco i Pere Bagur (moderador), aquest dissabte al Cercle Artístic. | Josep Bagur Gomila

|

La Ciutadella que celebra avui les festes de Sant Joan és molt diferent de la Ciutadella que les va veure néixer. Les festes mantenen l'arrel de la celebració, però el context ha canviat. La massificació s'ha convertit en la principal amenaça, per la qual cosa el I Simposi de les Festes de Sant Joan es va clausurar dissabte amb una taula rodona per detectar quins són els perills i aportar solucions per garantir el futur de la festa. El periodista Pere Bagur moderà el debat, amb una pregunta clau, estan realment amenaçades? Daniel Franco, un dels autors del Pla Director elaborat per Asepeyo i que s'estrenarà enguany, considera que no estan en perill. «El Pla analitza els riscos de cada acte amb el corresponent nivell d'activació d'efectius. La principal amenaça és la massifcació, pels riscos que du associats. Un altre factor són les condicions físiques i emocionals del públic que es poden veure alterades per l'alcohol», explicà. Per la seva part, l'inspector en cap de la Policia Local, Ignasi Camps, destacà que s'han d'identificar dues realitats: «Si els caixers i cavallers poden fer festa, vol dir que va bé, però si no poden fer uns Jocs des Pla nets i segurs, vol dir que tenim un problema. L'altra realitat és la dels més febles, si la gent gran i els preadolescents no poden disfrutar de les festes, vol dir que també tenim un problema». Eva Moll, secretària de Voluntaris de Sant Joan, apuntà que «la festa està viva i evoluciona. Si queda estancada i no volem aportar solucions a la seguretat, tindrem un problema».

Els horaris
El debat també abordà la importància de complir els horaris, sobretot en l'arribada a hora as Pla, i en el sentit de que sinó es compleixen afecta al ritual de la festa, com per exemple, en l'eliminació d'actes com algunes voltes del Caragol a Santa Clara. Sorgiren veus en defensa i en contra de limitar el nombre de cavalls, com també de limitar l'arribada de gent, una qüestió que es deixà clar que és inviable perquè no es pot impedir l'afluència de públic a Ciutadella. El professor Jaume Mascaró, un dels ponents del simposi, recalcà que «cal transmetre la cultura del respecte, no de la por, el risc no ve dels cavalls, ve de la gent».  Després d'interessants reflexions, les conclusions dels ponents són que cal treballar en els plans de prevenció i adaptar-los d'any en any, incidir en la conscienciació i promoure els comportaments cívics com a millors eines per atenuar els problemes de la massificació.

Lo más visto