Benvinguts al món de Robotiv, on es recicla tot allò que es llença. Un robot un tant especial, construït d'aparells elèctrics i electrònics, esperava juganer a les portes de la planta TIV que arribessin els propers companys de joc, aquells que s'ho passarien d'allò més bé alhora que aprendrien la importància del reciclatge i de l'explosiva contaminació que provoquen els fems si no es duu a terme una separació de residus adequada.
Foren els alumnes del Col·legi Públic Tramuntana, 46 estudiants des de primer fins a sisè de Primària, els qui van tenir l'honor de conèixer aquest personatge tan peculiar el passat dijous. I és que la planta de tractament de voluminosos (TIV) ubicada just al costat de la nau de Mestral a Maó, està duent a terme una campanya de sensibilització ambiental que consisteix en les visites de diferents escoles per conèixer les instal·lacions, saber la feina que s'està fent a més de conèixer aquest món robòtic. A través de la Guia de Salut Jove, un total de deu grups d'escolars dels centres Mare de Déu de Gràcia, Mateu Fontirroig, La Salle Alaior. La Salle Maó, Pintor Torrent i Tramuntana passaran per aquesta planta.
Els alumnes van poder conèixer l'hivernacle que la jardinera de l'empresa està alçant a partir de bòtils d'aigua buits. De moment només hi ha una paret per a la que han estat necessàries 480 unitats. Una altra aturada fou als fems orgànics per tal d'extreure adob natural. "Noltros també podem reciclar aquests fems orgànics?", va demanar un espavilat jovenet. "És clar, en qualsevol jardí és possible crear adob natural", contestà la responsable.
La serp estudiantina es va dirigir al punt més impactant, la nau on es troben tot tipus de materials voluminosos ja siguin frigorífics, ordinadors, rentadores, rentavaixelles o cadires de platja. Una batedora gegant estava triturant tota la deixalleria que ja no es pot reciclar, com la fusta pintada que està contaminada. Un cop acabat el circuit, els visitants del CP Tramuntana van conèixer una nova versió de l'exposició "El boom dels fems" del Consorci Mestral-GOB per continuar divertir-se amb els jocs del món de Robotiv alhora que van poder elaborar un 'memory' a partir de taps de botella.
L'empresa d'inserció
Aquesta planta de tractament integral de residus voluminosos de Menorca de Caritas és la primera empresa d'inserció de Menorca i la segona iniciativa empresarial de Balears d'aquest tipus. La planta consta d'onze treballadors dels quals cinc són d'inserció, és a dir, persones en risc d'exclusió social que han estat derivades de serveis socials dels diferents ajuntaments de l'Illa. Això suposa un 45,45 per cent de la plantilla, un percentatge que supera el 33 per cent que exigeix la llei. A més, la planta compta amb cinc persones de contraprestació que es troben a la planta amb l'únic objectiu de formar-se, sense considerar-se treballadors directes de l'empresa.
Cal recordar que la planta està operativa des d'abril de 2009 encara que va començar a tractar la gran majoria de residus voluminosos el mes de juny. Des de llavors, s'han gestionat 2.810 tones de residus.