Paulí Amorós Fedelich (Ciutadella, 1939) ha presentat la renúncia al càrrec de president del Cercle Artístic després d'un any i mig al front de la societat cultural. Va ser l'any 2005 que s'intensificà la relació amb l'entitat centenària, després d'haver exercit a Barcelona com a farmacòleg clínic, director mèdic de diversos laboratoris i com a metge. L'anterior presidenta, Esperança Pons, l'animà a integrar-se a la junta directiva de l'entitat, al front de la qual va prendre el relleu. Va ser dimarts, dia 9, en la reunió setmanal de la junta directiva, quan presentà la carta de renúncia.
Per quin motiu deixa el càrrec?
Per les diferències de criteris com a president i la resta de membres de la directiva. No hi ha cap altra raó i desig continuar gaudint de l'amistat i l'afecte que compartim. He volgut actuar amb la màxima transparència presentant la carta de renúncia on s'expliquen els motius.
Argumenta disparitat d'opinions, en quins temes?
Pens que els actes del Premi Born haurien de tornar a Ciutadella. La gala s'hauria de seguir celebrant a la ciutat del Cercle Artístic, encara que el Teatre des Born estigui tancat. També vaig intentar obrir un debat sobre la qualitat de les obres premiades. Una altra qüestió que vaig proposar és la revisió del cost del Premi Born.
Llavors, no ha calat el seu replantejament seriós del Premi Born?
Estem en un moment de crisi. Abans el Cercle Artístic tenia subvencions segures i ara les subvencions són incertes. Un certamen com aquest representa una despesa importantíssima no sols en la dotació del guardó en si mateix sinó també en tota l'organització del premi i en celebrar la gala. Crec que la inversió que es destina s'hauria de revisar. També vaig recomanar als companys de la junta la lectura de la darrera obra premiada per obrir el debat sobre els criteris del guardó.
En la seva carta de renúncia també plantejava altres propostes, com millorar el local social, que diu que no van ser compartides com a prioritàries per la resta de la junta...
És un altre tema sobre el qual no hem tingut criteris similars. El local social crec que està infrautilitzat i necessita posar-se a punt. Vaig plantejar fer una petita reforma per poder donar oferta gastronòmica al bar i reformar el primer pis per recuperar un ampli espai infrautilitzat. La realitat és que tenim moltes activitats i poc espai. Si el local social es posés al dia el Cercle podria atreure més gent jove i treure més rendibilitat de la concessió de consergeria per poder-se autofinançar més.
No ha trobat suport en les seves propostes i opinions?
El que passa és que segons els nostres estatuts qui comanda no és el president, sinó la junta directiva. Com a president pots intentar persuadir, però si no ho aconsegueixes fa que sigui difícil liderar un equip amb els mateixos criteris. Tampoc pots imposar en una entitat on tots som voluntaris. No vol dir que estigui en possessió de la veritat, però he intentat obrir un debat i plantejar una reflexió. En els moments actuals ens hem de replantejar les coses.
Quina va ser la reacció de la junta quan presentà la carta de renúncia?
Me van demanar que m'ho repensés. No ha agradat que ho hagi fet públic perquè consideren que és una qüestió d'ordre intern. Però si al·legues motius personals, ningú no s'ho creu. La gent no és tonta i pot donar peu a rumors pitjors. Simplement la meva renúncia es deu a diferències de criteri, tot i que crec que totes les opinions són respectables. El Cercle Artístic és una societat transparent i no hi ha res que amagar.
Quin balanç fa de la seva gestió com a president del Cercle Artístic?
Són petites coses, en un any i mig no hi ha hagut massa temps. S'ha seguit la línia anterior, s'ha mantingut tota l'activitat i programació i s'han fet petites millores al centre social. S'ha organitzat la proposta de Maria Josep Rabassa de recuperar el Fotoclub i s'ha potenciat el Club d'Escacs, per al qual s'ha habilitat la biblioteca, perquè pugui acollir campionats.
En quin punt deixa una entitat centenària com és el Cercle Artístic?
La meva renúncia és un fet puntual dins una entitat que funciona. El Cercle aglutina moltes seccions i cada una té una fase diferent de desenvolupament. Només cal fullejar la premsa i comparar les pàgines que ocupen el Cercle i les seves seccions amb les activitats que s'organitzen respecte altres entitats, sense desmerèixer, i te n'adones de la seva importància a la societat menorquina. El Cercle té un pes i un prestigi dins Menorca.
El Premi Born també ha donat a conèixer el Cercle fora de Menorca?
Hem aconseguit que el Premi Born es conegui als mitjans especialitzats, però crec que no ha transcendit al públic en general fora de l'Illa, un repte que no sé si és fàcil d'aconseguir.
I a partir d'ara, seguirà vinculat al Cercle Artístic?
És clar! Estic a disposició en benefici de la cultura de Menorca. També continuaré com a voluntari, un diumenge al mes, participant amb la labor de la "Martí i Bella" per recuperar béns etnològics. M'encanta participar en totes les activitats culturals.
L'opció de Maria Josep Rabassa i reunió, avui, del Consell Assessor per al relleu
La decisió de Paulí Amorós de renunciar a la presidència del Cercle Artístic és definitiva i, per tant, la societat cultural haurà de designar a un nou president. Els estatuts del Cercle Artístic recullen que en cas d'absència del president o en cas de buit de poder, la presidència passa de forma automàtica a la vicepresidència, càrrec que en aquest cas ocupa Maria Josep Rabassa. La professora no ha desvetllat encara la seva intenció d'assumir la presidència. No obstant, la directiva del Cercle ha reaccionat ràpid i avui mateix ha convocat la reunió del Consell Assessor, qui decidirà. La Junta Directiva que deixa Paulí Amorós està integrada per: Maria Josep Rabassa (vicepresidenta primera); Carolina Tarlowski Arguimbau (vicepresidenta segona); Carme Capó Salés (secretària primera); Laura Anglada (secretària segona); Esperança Guaita Borràs (vicesecretària); Esperança Vinent Galmés (tresorera); i Antoni Julià Pons (vicetresorer). Es sumen a la directiva els vocals: Josep Fullana Sabater, Joan Marquès Casasnovas, Miquel Martí Vinent (Orquestra Filharmònica), Cati Jover (Grup Filatèlic i Numismàtic), Pepe Mayans (Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella), Cristòfol Febrer (Grup Folklòric des Born), Antoni Liz Femenías (Secció d'Estudis), Santi Gomila (Club d'Escacs) i Joan Marquès Casasnovas (Cerclart). Resten vacants les vocalies segona i quarta, així com el càrrec de bibliotecari.