Síguenos F Y T I T R
Gent de casa

"Hem de donar a conèixer la xarxa monumental"

Carmen Lara. Arqueòloga

Carmen Lara - Quim Pons

| Maó |

Autofitxa
Em dic Carmen Lara Astiz i vaig néixer a Lizarra (Navarra). Estic casada amb en Quim, que és de Maó, i tinc una filla, Edurne. Vaig estudiar la carrera d'Història i em vaig especialitzar en Arqueologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. He excavat a Navarra, Catalunya, França i Xipre i formo part d'un equip de la Universitat Autònoma de Barcelona que estudiem el naixement de l'agricultura al Pròxim Orient. Vaig arribar a Menorca fa 13 anys per excavar a Talatí de Dalt amb amics del Museu de Menorca. Més tard vaig excavar a Biniai, Son Olivaret, Fort Marlborough i vaig participar en la documentació de la Cova des Càrritx, i d'altres intervencions. Vaig acabar quedant-me a Menorca i porto cinc anys codirigint les excavacions de Torre d'en Galmés, entre d'altres feines vinculades a patrimoni. Faig la tesi doctoral sobre prehistòria de Menorca.


Quina és la labor que té destinada com a cap de manteniment de la Xarxa Monumental de Menorca?

La meva feina consisteix en coordinar els treballs de la brigada de manteniment dels monuments gestionats per la Fundació Destí Menorca, en les intervencions als diferents centres amb el fi que les estructures arqueològiques i històriques es trobin en bones condicions físiques i que els diferents monuments de la xarxa estiguin preparats per rebre els visitants amb la preparació dels mateixos, dels accessos, cartells etcètera. Amb tot això, revisar les diferents instal·lacions amb els especialistes corresponents i fer els seguiments i controls pertinents.

Quins són els principals monuments de la xarxa que més es visiten?

Sa Naveta des Tudons, que és quasi el monument més conegut, després la Torre d'en Galmés, que és un descobriment molt agradable per als visitants per la seva grandària i monumentalitat, la Torre de Fornells i el Fort de Marlborough, aquests dos últims molt importants dintre dels monuments llegats pels anglesos. La xarxa monumental de Menorca és molt rica, molt important a nivell cultural i científic i hem de tractar de posar-la en valor i donar a conèixer aquest patrimoni, feina que anem fent, però encara queda camí per fer.

Quina és la gestió comuna a tots aquests monuments?

Una gestió comuna és el seu manteniment i el seguiment de l'evolució de la seva estructura. Hi ha un impacte turístic damunt de l'edifici que s'ha de controlar. És diferent la intervenció que es pugui fer a la naveta i els seus accessos que damunt la Torre de Fornells, per exemple. El tipus de monument és molt diferent. En tots dos fem un manteniment quant a neteges i control de l'estructura de l'edifici, però també un seguiment de les instal·lacions. En el cas de la Torre de Fornells i el Fort de Marlborough, quant al funcionament de tot el sistema elèctric i electrònic i l'escenografia, entre d'altres temes.

A l'estiu se desborda el treball?

La veritat és que sí, sobretot per la gran afluència de gent, has d'estar més pendent de cada centre, de les possibles incidències que pugui haver. Els informadors que hi ha als centres estan pendents de que tot funcioni i sempre estem en comunicació amb ells a qualsevol hora del dia per poder atendre les possibles urgències. La brigada sempre està preparada en qualsevol moment, junt amb els informadors i d'altres membres de la Fundació Destí Menorca. Tenim un bon equip.

Lo más visto