Ahir nit el Petit Orgue de Santa Maria es va estrenar davant un auditori que prenia consciència de la magnitud de l'instrument que duu per nom petit però que en realitat és molt gran i exclusiu. "És un invent que és un opus 1 a tota Europa", amb aquestes paraules el seu creador, el mestre orguener Joan Carles Castro, posava de rellevància el repte que li havia suposat l'encàrrec de la Fundació de l'Orgue de Santa Maria que a partir d'ara custodiarà el nou orgue que s'ha concebut com a transportable, apte per a concerts en qualsevol auditori, com el d'anit al Teatre Principal, i una eina que haurà de servir als joves que estudien orgue i que continuen per tant una tradició molt arrelada a Menorca.
Tomé Olives, organista menorquí que va proposar la nova creació d'un orgue transportable i Bernat Bailbé, organista català que s'ha desplaçat a l'Illa expresament per a l'ocasió, van oferir el primer concert amb el Petit Orgue amb un programa que va fer sentir l'ampli ventall de registres del nou instrument.
El Petit Orgue de Santa Maria és un instrument complet compost per un orgue d'arca, un de taula i que junts formen un tercer que permet tot tipus de literatura. Consta de 540 tubs i medeix tres metres d'alçada per dos d'amplada i dos i mig de profunditat. Però el més important de tot és que arribarà a qualsevol lloc on sigui necessari i ho farà amb les màximes prestacions possibles, amb tots els plans sonors ben definits i la màxima versatilitat que ofereix un instrument que és a la vegada tres en un.
Amb aquest nou orgue sumen nou els que hi ha actualment a Menorca i que són un reflex, com apuntà Josep Maria Quintana, d'una societat entusiasta de la música. Josep Maria Quintana, president de la Fundació de l'Orgue de Santa Maria, introduí l'acte d'anit explicant que l'orgue havia estat un instrument circumscrit a la música religiosa des del segle XIV fins a mitjans segle XIX. Els orgues al llarg de tots aquests segles van fer-se grans i complexos com els retaules que els allotgen d'estils com el gòtic, el renaixement o el barroc. A partir de la segona meitat del segle XIX les grans sales de concerts d'Europa, començant a París, incorporen l'orgue com un instrument important i la música que interpreten deixa de ser religiosa exclusivament. Quintana va explicar aquest assumpte perquè el públic entengués per què s'havia escollit el Teatre Principal per l'estrena del Petit Orgue, "A Menorca no hi ha auditoris com les grans sales europees, però sí un teatre que compleix perfectament amb les funcions d'auditori".
Amb el nou i gran Petit Orgue de Santa Maria la música, religiosa i profana d'orgue s'estendrà arreu de l'Illa, on faci falta. I amb l'entusiasme que es viu en aquests moments de poder comptar amb totes aquestes noves possibilitats Quintana també va anunciar la possibilitat de crear a Menorca una càtedra d'orgue lligada al Conservatori.