Llucmaçanes va acomiadar ahir la segona jornada de les festes en honor de Sant Gaietà, en què centenars de persones van desafiar la calor del mes d'agost per gaudir dels cavalls i de l'ambient festiu. L'afluència de persones no va ser la mateixa que la del dissabte, però tothom va gaudir de cada moment de la festa.
La banda de música de Dalt Sant Joan va ser l'encarregada de despertar els llucmaçaners que encara no s'havien recuperat de l'esforç i el cruiximent d'un dissabte de festa viscut amb intensitat. La Colla de Geganters de Llucmaçanes va afegir-se a la diana protagonitzada pels membres de la banda, amb la passejada de diferents gegants que formen la colla.
A mitjan matí va sortir la qualcada presidida pel caixer batle Nofre Janer, que va recórrer els carrers de la població, mentre que els veïns i els visitants començaven a concentrar-se al pla de Sant Gaietà. Poc després, la trentena de cavallers i caixers van dirigir-se a l'església per assistir a la Missa de Caixers, que va ser oficiada pel caixer capellà Joan Tutzó.
A mesura que s'apropava el començament del segon jaleo de les festes patronals, l'espai urbà central de la festa presentava una major concurrència de persones, tot i que en una quantitat molt allunyada a l'aglomeració del dissabte. Així i tot, unes senyores que estaven d'empeus a la vora de l'església comentaven que hi havia més gent que el diumenge de la festa de l'any passat.
La Banda de Música de Maó va amenitzar per segona vegada l'espectacle eqüestre per excel·lència a l'Illa, en el que els cavallers van poder exhibir la seva tècnica i domini dels cavalls amb més facilitat, en presentar la plaça més espais lliures de gent. El sol deixava caure els raigs amb contundència, per la qual cosa els que no estaven dins el jaleo cercaven l'ombra dels arbres i de l'envelat del bar del camp de bàsquet. Els cavallers que esperaven el seu torn per entrar dins el jaleo també es protegien del sol en situar-se a la vorera ombrívola dels carrers.
Sobre les dues del migdia el caixer batle era el darrer membre de la qualcada que recollia la seva canya verda amb la cullereta de plata, el que indicava l'acabament d'un jaleo que es va desenvolupar amb total normalitat i sense incidents. Poc després, caixers, cavallers, autoritats i convidats van assistir a la beguda de caixers.
Llucmaçanes és el poble de l'Illa que compta amb el major nombre de gegants, un total de quinze, entre els gegants que surten a les festes patronals i els que ho fan durant el Carnaval. Per tant, el programa de festes havia d'incloure una passejada de gegants pels carrers del poble, que va tenir lloc ahir capvespre, amb l'acompanyament de la Banda de Música de Maó. La comitiva, formada per deu gegants de Llucmaçanes (en Quicus i na Quica, l'avi en Perico i s'àvia Aguedet, en Toni es saig i na Tònia de la Sala, es Moro i sa Princesa, i en Joan i na Rita), els gegantons de Sant Lluís na Tecla i en Doraemon, en Calvet des Castell i els quatre gegants de Maó va sortir de la plaça de Sant Gaietà i va recórrer els carrers de Malbúger, de sa Font, des Fasser, i de Malbúger, per acabar a la plaça.
Per ahir el vespre estava programada l'actuació del grup Beijing Acrobats i de The Tributes: Il Divo musica. I com a cloenda, va tenir lloc el llançament dels focs artificials.
Dilluns de festes
Avui capvespre hi haurà jocs infantils i l'actuació del grup de música infantil Pinyeta Pinyol. A les 20.30 hores, es celebrarà la tradicional sardinada i, dues hores més tard, hi haurà l'actuació del grup The Legend. Finalment, a la mitjanit es dispararà un potent traca, que donarà per finalitzades les festes.