Síguenos F Y T I T R

El 89 per cent de les gallines són inscrites com a reproductores

L'elegància dels 37 exemplars del Concurs Morfològic d'aquesta au demostren que l'espècie ha estat recuperada

Certamen. El Concurs Morfològic va reunir en el recinte firal des Mercadal 37 exemplars de gall i gallina dels quals 33 han quedat inscrits com a reproductors - Paco Sturla

| Es Mercadal |

Les visites arribaven en compta-gotes però, com diu la dita, més val poques i bones. I és que aquells qui posaven els peus al recinte firal des Mercadal ho feien interessats per l'espècie i decidits a adquirir algun exemplar de gallina de raça menorquina.

La vuitena edició del Concurs Morfològic de Gallina Menorca es va inaugurar ahir amb molt bones sensacions, amb la percepció, per part de l'Associació organitzadora, d'anar per bon camí. I és que el 89,1 per cent dels exemplars presentats al concurs van superar els 70 punts i, per tant, van quedar inscrits com a reproductors. "Només quatre dels 37 exemplars no han superat aquesta puntuació, la feina està donant molts bons fruits", assenyalava ahir el president d'ASOGAME, Joan Mercadal. I afegia que quan un exemplar arriba als 90 punts, ja és un animal excel·lent. Amb aquest adjectiu se n'aniria ahir a casa el ciutadellenc Antoni Genestar qui aconseguí fer-se amb la primera posició de la gallina i 90 punts. Per la seva banda, Joan Caules, també de Ciutadella, va tenir la millor nota en el concurs de galls, amb 87 punts.

Tant Genestar com Caules porten diferents anys classificant-se en primeres posicions en ambdós concursos, "són qui major afició tenen en quant a la cria, qui més feina fan i qui amb més ànsies cerquen la millora de l'espècie", indica Mercadal.
Antoni Genestar és clar en assegurar que ho fa per afició, i que entre els criadors no hi ha cap signe de competència ni recerca de negoci.

Així ho demostra el president d'ASOGAME, Joan Mercadal, quan explica que l'any passat s'oferien 50 euros pels exemplars guanyadors "i la venta no es va fer efectiva perquè el gall estava deixat a un altre criador per tal de millorar l'espècie. En aquest sentit, Mercadal indica que el preu que es paga per cada exemplar és gairebé simbòlic, es podria vendre per uns 25 euros.

El guanyador Antoni Genestar assenyala que l'objectiu no és altre que potenciar l'espècie que duu el nom de l'Illa. Amb la constància pretén eliminar els defectes que poden sorgir i arribar a una morfologia propera a la perfecció. Curiosament els criadors tenen en ment aquells exemplars de raça Menorca que van quedar classificats en primeres posicions per allà als any 20 a Anglaterra "on hi ha molta afició per l'espècie illenca com a exemplar ornamental", explica Genestar.

Cal indicar que el president d'ASOGAME ja s'ha marcat un objectiu per al proper concurs morfològic, obrir-se a l'exterior i convidar criadors de fora per tal que el certamen creixi en volum i en perspectiva.

Alguns demanaven polls, altres observaven els exemplars boca-badats per l'elegància i, d'altres, no s'ho pensaren ni un moment, compra directa i a reproduir l'espècie. Aquest fou el cas de Josep Pellicer, qui ahir va comprar dotze gallines i un pollastre. Actualment compta amb cinc exemplars però està interessat en tenir gallines de "pura raça, com les que té l'associació". Per a Pellicer, "la gallina Menorca té un aspecte fabulós i els ous són incomparables a qualsevol altre espècie". Malgrat no sigui de les millors ponedores, Pellicer ressalta que "hem d'apostar per la qualitat per damunt de la quantitat". Així és com aquest criador espera poder presentar algun exemplar en el proper concurs morfològic.

El certamen també compta amb una mostra d'onze gàbies amb gallines d'altres espècies, i dotze més amb diferents tipus de coloms.
Avui la fira es pot visitar de 10 a 14 hores.

La classificació

Galls

1r. premi. Joan Caulesn
2n. premi. Antoni Genestarn
3r. premi. Joan Caules

Gallines

1r. premi. Antoni Genestar
2n. Premi. Joan Caules
3r. Premi. Antoni Genestar

Lo más visto