Dia 13 de gener de l'any 1986 el plenari del Consell insular va aprovar per unanimitat l'acord de reagrupar en una institució la intel·ligència de l'Illa, la intel·lectualitat activa de l'època. Van ser elegits 67 figures representatives de la societat menorquina, totes elles estretament relacionades amb l'àmbit cultural i científic del moment. Des d'aquell moment ja han passat 25 anys, un quart de segle dedicat a la recerca, promoció, recuperació i divulgació de la cultura, un quart de segle d'Institut Menorquí d'Estudis.
L'organisme autònom del Consell insular preveu celebrar l'efemèride al llarg de tot l'any, el primer acte es durà a terme el 15 de març a l'Institut d'Estudis Catalans, a Barcelona, amb l'objectiu "d'apropar l'esdeveniment a tots els socis fundadors que es troben espargits per terres catalanes" explica el president de l'IME, Joan Lluís Torres. Els actes de commemoració també es celebraran a Mallorca i Menorca, on també hi resideixen socis fundadors. Per altra banda i malgrat falti encara concretar, l'IME preveu celebrar una jornada de portes obertes, inicialment prevista per a Sant Jordi en la què el públic podrà observar l'evolució de l'institut al llarg dels 25 anys a través d'una exposició i una mostra de publicacions.
Així mateix, la revista Serra d'Or que edita Publicacions de l'Abadia de Montserrat dedicarà un monogràfic dedicat a Menorca, encarregat a l'IME, que es publicarà a principis d'estiu.
El president del Consell Científic de l'IME, Jaume Mascaró, ressalta que aquest aniversari "no és una efemèride tradicional i típica de celebració de 25 anys d'existència sinó que marcarà un punt d'inflexió en la història de l'entitat". Per a Mascaró, és el moment de reflexionar sobre l'organisme ja que coincideix amb la posada en marxa del pla estratègic.
Així mateix, fa menció a la necessària incidència de l'entitat en l'àmbit social i popular. L'IME compta amb 165 membres actius, 12 membres corresponents i 4 d'honoraris.