Com s'usa una fornal? Què és un mestre d'aixa? Quin és el procés d'elaboració del formatge? Quan és la collita del raïm per aconseguir un bon vi? Totes aquestes preguntes possiblement obtindran resposta entre aquells qui poc han sentit a parlar d'oficis tradicionals.
La conselleria d'Economia i Medi Ambient organitza dissabte una ruta per alguns dels tallers més singulars de l'Illa. El recorregut inclou una visita a la ferreria de Lluís Vinent de Sant Climent qui mostrarà com s'usa la fornal, element que ja no s'empra gaire però que antigament era present a totes les ferreries.
La segona visita es durà a terme a l'Illa Pinto per tal de participar en el procés de construcció d'una embarcació a càrrec del mestre d'aixa Miquel Huguet.
La darrera aturada serà a l'Hort de Sant Patrici on els assistents podran visitar el Museu del Formatge i la bodega. El Consell insular facilita un autobús, la sortida del qual serà a les 9 hores des de Ciutadella i recorrerà tots els pobles per anar recollint a la gent. Els interessats en participar en aquest circuit artesà, amb un màxim de 30 places, poden posar-se en contacte amb el Centre Artesanal fins divendres.
Rere les passes de l'arxiduc
La darrera aturada d'aquest recorregut comptarà amb la presentació d'un itinerari que el Consell insular posarà en marxa a partir de Setmana Santa. Es tracta del projecte "Rere les passes de l'Arxiduc" una ruta en cadascun dels pobles de manera que es puguin visitar els tallers dels artesans. La iniciativa parteix de l'àmplia informació que es recull a "Die Balearen" de l'arxiduc Lluís Salvador qui deixà un important llegat documental sobre la matèria. Les seves propostes portaran al visitant a cadascun dels tallers i a la vegada s'inclouran algunes de les observacions de l'Arxiduc.
Aquesta iniciativa, que s'emmarca en el Pla de Dinamització del Producte Turístic, inclou 14.000 guies impreses i una pàgina web amb tota la informació de cadascun dels itineraris.