Fa 350 anys la sequera era severa. Amenaçava la collita i posava en perill l'aliment de milers de famílies menorquines. La falta de pluja, unida a la incidència de l'epidèmia de la pesta, havia desmoralitzat la gent, que es trobava en un moment social de depressió. Va ser un 14 de març de 1661, un dilluns com enguany, quan es decidí organitzar un "petendam pluviam", un acte piadós de petició de pluja. Va ser quan la talla del Sant Crist, una escultura d'autor desconegut de mitjans segle XVII, que presidia la sala de juntes del gremi dels paraires, va ser portada fins a l'ermita de Sant Joan d'Artrutx en peregrinació per a pregar per l'arribada de la pluja. En tornar de la romeria i trobant-se la imatge de nou a la sala de juntes del gremi, el migdia d'aquell 14 de març de 1661, va ocórrer un fet extraordinari. Dues persones alertaren al paborde Cristòfol Casals que la imatge del Sant Crist presentava gotes de suor. El reverend Miquel Vivas així ho comprovà, per ordre de l'autoritat eclesiàstica. Segons els documents de l'època, va poder constatar la presència de suor sobre la banda dreta de la talla, a la zona del braç, la cama, el peu, el turmell i els dits.
El dia següent, el 15 de març de 1661, la imatge fou traslladada a l'església de Santa Maria, avui Catedral. Allà, per segona vegada es produí una segona suor miraculosa. El capvespre del dia 16, es tornà a registrar el prodigi per tercera vegada. De nou, la imatge suà el matí del dia 20, coincidint amb el diumenge de Quaresma. Per voluntat dels paraires, el gremi integrat pels cardadors de la llana en una època en que la producció del ramat oví autòcton era molt preuada dins i fora de l'Illa, la imatge va ser traslladada a l'antiga església de Sant Onofre, situada als voltants de l'actual Plaça des Peix. Al temple, avui desaparegut, tingué lloc la cinquena suada miraculosa. El prodigi impactà a la societat de l'època i s'escampà com la pólvora despertant la veneració de la gent en un moment de desesperació social. El miracle es convertí llavors en un revulsiu per a les esperances col·lectives. i va ser la llavor d'una arrelada veneració que perdura avui dia entre els menorquins.
Arran de la suor, el gremi dels paraires va resoldre construir una església de nova planta per a l'exposició permanent del que es considera santa imatge. El 1667 es va erigir el temple dedicat al Sant Crist dels Paraires, a l'actual carrer del Seminari de Ciutadella, un espai recollit, de silenci i pregària en ple cor de la ciutat antiga. L'any 1721 s'instituí la Confraria, la qual fou enriquida pel papa Innocenci XIII amb importants gràcies espirituals arrel de la suor prodigiosa.
El temple va ser reformat fa pocs anys i el 2007 la imatge va ser restaurada íntegrament. Però la talla havia perillat durant la Guerra Civil. Va ser gràcies a Josep Cavaller Triay, que reparà en la vàlua artística de l'escultura, que es va poder salvar. L'agost de 1937 l'apotecari entrà al temple per un terrat i es va emportar la imatge. L'escultura va romandre oculta i custodiada en un porxo de la casa de Juana Cavaller fins el final de la guerra.
Aquesta és part de la història lligada a la imatge del Sant Crist, objecte del primer fet miraculós documentat a Menorca, i que es donarà a conèixer per primera vegada en una exposició organitzada per la confraria en motiu de la suor miraculosa. L'Ajuntament de Ciutadella hi col·labora amb la cessió de l'espai Xec Coll, a l'edifici Saura Morell, una sala vesina de l'església del Sant Crist. La regidora de Cultura, Maite Salord, valora que l'espai s'obri amb aquesta mostra a manifestacions culturals diferents. El president de la Confraria del Sant Crist, Manuel Barcia, destaca la importància de la commemoració del 350 aniversari per contextualitzar i donar a conèixer el Sant Crist "com a imatge molt estimada i venerada per tots els menorquins".
Un dels actes més importants serà la processó en que la imatge serà portada fins la Catedral, passant per Santa Clara, com es va fer en els 300 anys de la suor prodigiosa, en agraïment per la custòdia que durant uns anys en va fer una germana clarissa.
En motiu de l'aniversari es tindrà un especial record pel senyor Pedro Salord, consiliari de la Confraria i capellà del Sant Crist, càrrec que deixà vacant amb la seva recent mort i que actualment ocupa el vicari general, Rafel Portella.
Concert solidari, demà, en favor de Caritas de Ciutadella
La Confraria del Sant Crist ha organitzat un concert solidari que tindrà lloc demà divendres, a les 21 hores, a l'església del Socors. Actuaran l'Escolania de Ciutadella i el Cor Cadenza amb l'objectiu de recaptar fons que es destinaran a la labor que desenvolupa Caritas Diocesana de Ciutadella en favor dels més desfavorits. El vicari general, Rafel Portella, explica que "igual que al segle XVII van ser temps de penúries i la suor miraculosa contribuí a despertar les esperances de tot un poble, avui la celebració de l'aniversari es pot convertir en un gest de consol també en un moment de penúria econòmica per a moltes persones necessitades". El president de la Confraria del Sant Crist dels Paraires, Manuel Barcia, es suma a les paraules del consiliari per animar a la participació de la gent en el concert amb la finalitat de recaptar els fons necessaris per ajudar a les moltes persones que ho necessiten.