Autofitxa
Sóc en Tolo Prats Carreras, nascut a Ciutadella l'any 1962. Estic casat amb na Margalida i tenc dos fills, en Pedro i na Nuri. Des del 1982 ens vam fer càrrec de la licoreria Ses Indústries del Carrer de Santa Clara, un negoci que vam ampliar per convertir-nos en distribuïdors majoristes. Ara impulsem la celebració de la I Fira de Vins i Caves, un esdeveniment pensat per a professionals i en què participen catorze bodegues i també El Paladar.
El proper dia 24 organitzen la I Fira de Vins i Caves. Quin objectiu es cerca?
Va dirigit a tots els professionals de l'hosteleria, la restauració i l'alimentació en general. Perquè tots aquests professionals, hotelers, directors, "maîtres", els propietaris de restaurants o de botigues d'alimentació puguin provar i conèixer una bona varietat de vins, totes les marques que distribuïm. Tenim marques importants dins del panorama nacional, com Marqués de Murrieta, Bodegas Riojanas, Pago de los Capellanes, Raventós i Blanc. Són veritables joies que tenim aquí i volem que les coneguin i que en facin una valoració.
Creu que a Menorca manca coneixement sobre aquests vins?
No, jo crec que aquestes marques són ben conegudes, n'hi ha que tenen 150 anys, reconegudes arreu del món. Es coneixen totes perfectament, però potser no tothom hagi tingut l'oportunitat de provar aquests vins. Uns vins que s'han sabut adaptar al mercat actual, estan menys "maderitzats" s'han adaptat a les exigències i als paladars actuals. A vegades la gent té uns records antics d'aquestes marques, poden pensar que són vins molt clàssics i no és així, perquè hi ha hagut innovacions per adaptar-se als nous gustos. De fet, són les marques que han guanyat els certàmens més importants del món.
Com han canviat els gustos i, per tant, els vins?
Temps enrere, els vins duien molta bota, estaven molt "maderitzats", i avui la gent prefereix més els vins afruitats, sense aquest roure de fons tan profund. Per açò han adaptat els gustos, per no quedar en un clàssic, s'han modernitzat.
La importància del segell implica també un major cost del producte fins i tot en temps de crisi com l'actual?
No, al contrari. Si una cosa es pot dir és que en l'evolució d'aquests anys els preus de mercat d'aquests vins han estat estables. Només hi ha hagut pujades d'IPC, però hi ha firmes que ni açò, que han mantingut els mateixos preus. I s'estan fent més promocions que mai per vendre el producte.
El vi i el cava, avui, són un producte de luxe?
Hi ha hagut una disminució de vendes, però només dels grans reserves, pel factor preu. Perquè els reserves s'han mantingut i els criança han incrementat moltíssim les vendes. El del vi és un món que ha anat a més. Si una cosa ha baixat en consum són les begudes espiritoses, però els vins han pujat. I de cada vegada hi ha més afició, perquè és un món immens, i la gent queda meravellada quan va descobrint el que hi ha dins una botella de vi. A més, de cada vegada s'hi entén més de vins.
A la fira hi haurà vi de Menorca?
Sí, hi haurà caldos Rubí del Mediterráneo, i també hi haurà el Celler Tiana Negre, una bodega de Mallorca.