Síguenos F Y T I T R
Gent de casa

"Crec que saber dir moltes coses en poc és una virtut"

Tomeu Obrador Cursach. Poeta

| Maó |

Autofitxa
Em dic Tomeu Obrador Cursach i tenc 20 anys. Vaig néixer a Ciutadella encara que des de ben petit vaig anar a viure a Maó, on he viscut tota la vida. Sóc estudiant de Filologia Clàssica a la Universitat de Salamanca. Quan tenc temps lliure m'agrada llegir en general i escriure poesia.

Es podria dir que és mig ciutadellenc i mig maonès. Què guarda de cada poble?
De Maó, guardo uns records molt polits, sobretot dels meus anys d'al·lotot i de formació a l'institut Joan Ramis i Ramis. Així com també perquè va ser on vaig experimentar un primer apropament a la literatura clàssica. En canvi, de Ciutadella guardo unes vivències molt profundes i un encís més místic.

Aficionat a la literatura i amant de la poesia. Què li aporta aquesta que no ho fa la resta de gèneres?
Primer de tot, destacar la concisió i brevetat de la poesia. Crec que saber dir moltes coses en poc espai és una virtut. A més, de la bona poesia en brolla una musicalitat que la bona prosa imita però que no pot arribar a superar. També, remarcar la contemplació que es pot tenir d'un poema sencer, ja que d'una novel·la no es pot retenir la seva totalitat. I més jo, que sóc de cap despistat.

Sembla que entre el públic més jove el gènere líric no és gaire popular. Quina opinió li mereix?
Pot ser veritat que entre els joves en general hi hagi menys motivació per la literatura. En canvi, Menorca ha estat sempre una illa de poetes. És remarcable que ara mateix visquem una època d'eclosió de poetes joves, cosa que queda patent en els recitals que es celebren a Menorca, com Illanvers. Édgar Alemany, Sònia Moll, entre d'altres, són uns exemples.

Des de l'any 2008 estudia a Salamanca. Per què va decidir decantar-se per Filologia Clàssica?
Hi ha dos aspectes que em van empènyer a decidir-me per aquesta carrera. La primera raó és el meu amor per la literatura, que t'obliga a no estar mai tancat i cercar els orígens d'aquesta. Per açò, el llatí, el grec, el sànscrit i altres llengües antigues ajuden a dirigir aquesta vista enrere. Es tracta de cercar les fonts, formes i veus que només es troben, per exemple, en els lírics grecs arcaics. Per altra banda, també és una recerca personal i d'identitat humana, que et permet desmitificar, trobar reflexions i veus que complementen les actuals.

Ha format part d'algun projecte per Menorca?
Sí, fa dos anys vaig participar al recital Illanvers, i m'agradaria agrair la invitació de Pere Gomila. A partir de llavors, se'm van obrir moltes portes. També vaig participar a la XIII edició de Solstici d'Estiu, organitzat per la fundació Àrea de Creació Acústica (ACA) de Mallorca.

Lo más visto