Síguenos F Y T I T R

El Premi Born torna a Ciutadella i la gala es celebrarà al Socors

El Cercle Artístic no organitzarà enguany l'entrega del guardó al Principal, com en els darrers cinc anys, per intentar recuperar la vinculació social i evitar despeses

La presidenta del Cercle, Maria Josep Rebassa, amb Maria Àngels Sastre Genestar, la nova secretària del Premi Born - DM

| Ciutadella |

El Cercle Artístic no esperarà a la reobertura del Teatre des Born per a què el seu premi pugui tornar a entregar-se a Ciutadella. Després de cinc anys, en què la gala de lliurament del guardó s'ha celebrat en el Teatre Principal, enguany s'organitzarà a l'auditori del Socors. La presidenta del Cercle Artístic, Maria Josep Rebassa, afirma que es tracta d'una decisió meditada, amb l'objectiu de no perdre l'arrelament i la vinculació originària del guardó amb Ciutadella.

Va ser el 2006, quan el Teatre des Born es tancà, i el Cercle decidí organitzar la gala de lliurament del premi al Teatre Principal. "Va ser una decisió encertada, però era temporal i ja duim cinc anys amb el teatre tancat. Amb les obres de reforma estarem encara uns anys més sense poder tenir un espai escènic digne, per la qual cosa la junta directiva ha decidit que torni a Ciutadella sense esperar a la reapertura", explica. Tot i que matisa que "el Premi Born mai no se n'ha anat de Ciutadella, simplement s'entregava a Maó". Segons la presidenta, l'organització de l'acte al Teatre Principal "no només suposava una despesa econòmica important i un esforç humà considerable, també hem vist com l'acollida de la massa social s'havia anat refredant perquè no hi havia cap solució a una situació d'impàs que s'ha anat allargant en el temps".

D'aquesta manera, el Socors s'ha vist com una alternativa temporal a un Teatre des Born que encara romandrà un mínim de dos anys tancat per les obres. Les característiques de l'auditori de l'antiga església han obligat al Cercle a adaptar la representació de l'obra teatral que es fa durant la gala a les limitacions d'escenografia. L'acte de lliurament del XXXVI Premi Born, convocatòria 2011, tindrà lloc la nit abans de les eleccions generals, és a dir, el proper 19 de novembre. Durant l'acte, la companyia mallorquina Estudi Zero Teatre representarà "La cantant calba", d'Eugène Ionesco. Es tracta d'una obra del teatre de l'absurd, que la mateixa companyia estrenà fa 25 anys i que es recupera, amb la traducció i adaptació de Biel Mesquida.

L'obra guanyadora del Premi Born d'enguany es troba entre els 136 originals que s'han presentat. La nova secretària del certamen, Maria Àngels Sastre, explica que s'ha detectat un augment en la participació: són 16 obres més que l'any passat i 36 més que 2009. Segons informa, la majoria continuen essent originals procedents de l'àmbit estatal, un 87 per cent. Enguany s'han donat alguns canvis de tendència: augmenten el textos en llengua castellana i els que procedeixen de Madrid, que deixa en segon lloc les obres originàries de Catalunya.

De fet, Madrid passa a ser la comunitat autònoma d'on provenen més textos dramàtics (d'un 15 per cent de l'any 2010 passen a un 32 per cent). En canvi, Catalunya es manté en 33 obres participants i disminueix la presència de textos valencians, passant d'un 17 per cent a un 10 per cent en l'edició actual. Sastre destaca l'increment de la presència d'originals procedents d'Andalusia d'any en any i avui igualen el nombre d'obres valencianes. Els originals provinents de Balears baixen: enguany només n'hi ha dos presentats respecte els nou de l'edició de 2010. La resta, les obres de procedència internacional, són d'Amèrica, la majoria d'Argentina.

Lo más visto