Síguenos F Y T I T R

Ferreries cerca jutge de pau

Quatre candidats, dos homes i dues dones, opten a la plaça que l'Ajuntament ha de proposar per consens al Tribunal Superior de Justícia de Balears i que compta amb una retribució d'uns 400 euros cada trimestre

El Toro. Trobada dels jutges de pau de l’Illa el 2007. Niní Serra (es Castell), Rafael Palliser (Alaior), Joana Rotger (Ferreries), Antoni Pons (es Mercadal), Puri Mira (es Migjorn) i Bartolomé Tudurí (Sant Lluís) - Archivo

| Ferreries |

Si és major d'edat, no té antecedents amb la justícia, resideix a Ferreries, té un caràcter dialogant i experiència en l'àmbit social, cultural, educatiu o veïnal, vostè podria ser jutge de pau de la localitat. L'Ajuntament cerca una persona amb aquest perfil per a ocupar la plaça vacant, després de que Joana Rotger, deixàs el càrrec el passat juliol per motius personals. Feia quasi una dècada que exercia aquesta responsabilitat.

De moment, hi ha quatre sol·licituds presentades, corresponents a dos homes i dues dones. El termini per presentar candidatures finalitza el proper dia 30. Després, la Junta de Portaveus haurà d'elegir al candidat per consens. La designació haurà de ser aprovada per la majoria del ple. Llavors, l'Ajuntament haurà de proposar el candidat al Tribunal Superior de Justícia de Balears que el nomenarà, com també designarà a una persona suplent.

Després del mandat de Joana Rotger, actualment exerceix com a jutgessa de pau, Eulàlia Truyol, com a suplent. En aquest cas, la secretària municipal, Caterina Barceló Martí, du la Secretaria del Jutjat de Pau.

Ferreries és un dels municipis de l'Illa que compta amb jutge de pau, al tractar-se d'una localitat que no té Jutjats o seu judicial. És una figura prevista en la Llei Orgànica. Els altres municipis que compten amb aquest càrrec són Alaior, Es Mercadal, Sant Lluís, Es Migjorn i Es Castell. Aquests ajuntaments tenen una assignació d'uns 200 euros l'any per als tràmits relacionats amb el Jutjat de Pau, una quantitat que no cobreix totes les despeses administratives.

Els Jutjats de Pau tenen competències judicials, com per exemple, tramitar expedients de faltes. Si hi ha una denúncia per calúmnies, posem per cas, la pot resoldre el jutge de pau. No obstant, moltes vegades el Jutjat de Pau no ho pot assumir per manca de mitjans.
Les feines bàsiques són la gestió del Registre Civil (naixements, defuncions, matrimonis...), el compliment dels exhorts dels jutges (per exemple, comunicar una citació judicial a un ciutadà) o fer les actes de conciliació (intermediació en les qüestions prèvies del Jutjat).

Una de les funcions bàsiques d'un jutge de pau, i de major responsabilitat, és fer de mediador de conflictes entre els vesins de la localitat. Per exemple, dos vesins no s'entenen sobre la neteja de l'escala comunitària del bloc de pisos on viuen. El jutge de pau haurà d'intentar mitjançar per trobar una solució. En cas que no s'arribi a un acord, els dos vesins hauran de recórrer a la via judicial.

El mandat d'un jutge de pau té una durada de cinc anys i té una retribució d'uns 400 euros per trimestre. Segons la secretària de l'Ajuntament de Ferreries, el criteri de selecció d'aquesta figura no es basa en el currículum de la persona, la formació o el coneixement de lleis; la valoració té més a veure en la vàlua de la persona com a mediadora. El candidat ha de residir a la localitat per a conèixer la realitat del municipi i haver tingut vinculació amb el món social de la localitat. La funció de mediador del jutge de pau la pot exercir a casa seva o entrevistar-se amb els ciutadans que hagin de resoldre conflictes al mateix ajuntament. És una tasca que comporta responsabilitat, sentit comú, neutralitat i tenir una caràcter conciliador i dialogant.

Lo más visto